Hlavní obsah

Blatný: Nákazu z hor rozvážejí lidé po celé zemi, proto křivka stagnuje

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministr zdravotnictví naznačil členům zdravotního výboru Sněmovny důvod, proč epidemie v Česku začala stagnovat: lidé ji rozvážejí z horských středisek.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na zdravotním výboru Poslanecké sněmovny znovu zopakoval, že nejvíce se nákaza šíří v regionech, v nichž jsou horská střediska. Upozornil, že právě z těchto středisek se může nákaza dostávat dál a jejich návštěvníci ji mohou roznášet po celé republice.

„Když půjdete na válečnou frontu, máte mnohem větší pravděpodobnost, že budete zastřelen, než když budete v týle,“ glosoval Blatný, podle nějž je stagnace epidemické situace v Česku důsledkem cestování lidí do hor.

„Nesmí se sebrat rodina z Brna a jet do Krkonoš, protože ať je to tam špatné z jakéhokoliv důvodu, bude se (ta rodina) podílet na dalším šíření epidemie,“ uvedl Blatný.

Česko je dle ministra co do objemu testování a nastavení opatření podobné sousednímu Rakousku. Přesto je u jižních sousedů situace mnohem lepší. Důvodem podle Blatného může být i přístup veřejnosti k daným opatřením.

„V poslední době se v médiích často ukazovaly obrázky z alpských a českých horských středisek. V Rakousku jedou vleky a nejsou tam lidi, u nás nejedou vleky a jsou tam lidi. Každý ať si to přebere, jak chce,“ uvedl Blatný a dodal, že také možnosti rakouské policie jsou jiné než možnosti policie české.

Reklama

Doporučované