Hlavní obsah

Bleší trh v pražských Vysočanech je otevřený, čeká ho sankce?

Foto: Vojtěch Gavriněv

Zákaz nezákaz, bleší trh je v provozu a až správní řízení ukáže, na čí straně je pravda.

Reklama

V pražských Vysočanech dnes otevřel bleší trh, jehož konání v pátek v noci a v sobotu dopoledne zabránili policisté. Podle provozovatele Lukáše Svobody se trh i přes vládní opatření konat může.

Článek

Policie to vidí jinak, policejní mluvčí Jan Rybanský prohlásil, že případ poputuje správnímu orgánu a provozovatele zřejmě čeká pokuta. Jak jsme včera na Seznam Zprávách informovali, policisté v pátek a v sobotu dvěma vozy zablokovali vjezd do areálu trhu z Poděbradské ulice. Sankce policisté žádné neudělili, a to ani nakupujícím a prodejcům mířícím na trhy, ani provozovateli areálu. Vše řešili domluvou.

To se však dnes podle mluvčího změnilo. „Oznámili jsme provozovatele pro podezření z porušení momentálně platných vládních nařízení příslušnému správnímu orgánu,“ řekl Rybanský. Dodal, že podle jeho informací v tuto chvíli není v plánu další akce podobná té dřívější, při které by policisté bránili lidem v přístupu do areálu. Policie na místo dorazila na základě řady oznámení od lidí.

Podle vládních nařízení je prodej zboží ve stáncích a na tržištích zakázán s výjimkou pojízdných prodejen potravin a drogistického zboží v obcích, kde není pevný obchod. Provozovatel Lukáš Svoboda však tvrdí, že v případě vysočanského areálu se jedná podle tržního řádu hlavního města o trh, zatímco vládní opatření zmiňuje jen tržnice a tržiště. Opatření se tak na něj nevztahuje, míní. V sobotu Svoboda uvedl, že zvažuje právní kroky proti postupu policistů.

Místní bleší trh otevřel mimochodem i v lednu, o druhém víkendu. Tenkrát se provozovatel zaštiťoval výjimkou potvrzenou mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barborou Peterovou. Zákaz se týkal tržišť, tržnic, mobilních provozoven a pochůzkového či podomního prodeje, ale tzv. blešák patří mezi „ostatní trhy“. Pořadatel samozřejmě musí dodržet rozestupy mezi stánkaři, respirátory a dezinfekci.

Reklama

Související témata:

Doporučované