Hlavní obsah

Blog: Je tu rok návratů. A také nejhnusnějších bot v nové verzi

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

Krátké legíny a krátké válenky. Dva trendy v jednom. Aneb modelka Irina Shayk ví, co frčí.

Reklama

Zpohodlnění z domácích „kanceláří“ bude diktovat i pro další měsíce to, co budeme chtít nosit. Je tu ale i pár náznaků, že se blýská na „módnější“ časy. Aneb vážně i nevážně o módě ve víkendovém sloupku Seznam Zpráv.

Článek

První dny roku 2021 nepřinesly příliš optimistických zpráv. V americkém Kongresu se střílelo, data vztahující se ke koronavirové nákaze v Česku lámou jeden smutný rekord za druhým, naděje na aspoň trochu normální život se vzdaluje… Jak moderátor České televize Martin Řezníček vtipně poznamenal na Twitteru: Rok 2020 je jako dálniční známka. Platí i v lednu 2021.

Podobné pocity musí zažívat fanoušci elegantní nebo inovativně kreativní módy. 21. rok 21. století totiž s chutí navazuje na trend měsíců předchozích: pohodlí, tepláky, domáckost především. Logicky, zatím jsme se z home office nevyhrabali, nakupovat velké večerní není zrovna důvod.

Takže trendy podle přehlídek slovutných značek i podle nákupů na sledovaných online platformách od Lystu přes Asos zůstávají stejné: domácí oblečení neboli primárně teplákové kalhoty nebo legíny a mikiny. Plus nějaká ta košile na videokonferenci.

A k tomu se přidávají nově recyklované trendy z minulých let, které postupně odeznívaly. Protože je zima, tak to chce pořádnou bundu. A to nejlépe tak obrovskou, že se dá zaměnit se spacákem nebo prošívanou přikrývkou. Zabalíte se do ní a můžete i v tom domácím oblečení vyrazit na nákupy.

Foto: Profimedia.cz

Králem obřích bund a kabátů na téma „přehodila jsem si peřinu a vyběhla ven“ je americký návrhář Rick Owens. Model je z kolekce uvedené vloni na počátku roku.

K legínám se znovu přidávají jejich zkrácené verze inspirované cyklokalhotami. Módní stránky deníku The Guardian u nich vyzdvihují to, že jsou univerzální. Aneb správnými kombinacemi (lehké šaty, balerínky) z nich uděláte outfit do města či na vycházku do přírody, když si k nim vezmete tenisky a mikinu.

Anebo proslulé „nejošklivější“ boty světa. Oblíbené válenky UGG. Ty vloni zaútočily novinkou, která je žhavým kandidátem na hit letoška. A to jsou UGG mini. Neboli stejná bota – semišová kůže, vevnitř zateplená – jen nekončí až ve třetině lýtka, ale těsně kolem kotníků. Z válenek se tak stávají takové „důchodky“. Ještě více opticky deformují nohu než jejich klasická verze. Ale jejich milovnice z řad celebrit jim rozhodně propadly, takže brzy zaplaví i botníky méně VIP fanynek a fanoušků pohodlných bot (mimochodem před novináře v nich jednou předstoupil v průhonické Sokolovně i Andrej Babiš).

Jak je vidět na úvodní fotografii, ruská modelka Irina Shayk, která se loni rozešla s hercem Bradleym Cooperem, sáhla rovnou po ostře růžové variantě „papuček“ na doma i na ven (voděodolné moc nejsou, ale koho to zastaví?). Další celebrity jako Emily Ratajkowski či Kendall Jenner se přidržely tradiční přírodní usně.

Foto: Profimedia.cz

Modelka a herečka Emily Ratajkowski názorně ukazuje, že novodobé „důchodky“ se hodí i k elegantnímu outfitu.

Přece jen se ovšem najdou náznaky, že se blýská na lepší časy. A to doslova. Vrací se totiž trend flitrů. Aspoň tedy podle informací vyhledávače módy Lyst. Jeho datová editorka Morgane Le Caer to zdůvodňuje tím, že lidé věří tomu, že vakcíny nás brzy (nebo alespoň v průběhu roku) dostanou z karantén, a tak to chce trochu se „vyfiknout“. A flitry na tričku nebo třeba i na sukni (nemusí jich být moc) jsou k tomu prý jako stvořené.

Uměřenější zákaznice pak sahají po úpletových šatech, které se také v cyklech vracejí. Ty totiž splňují požadavek pohodlnosti, který v módě dle odborníků bude vládnout i po návratu do normálnějších kolejích.

Ostatně, jak už jsme na Seznam Zprávách psali, pohodlná móda do kanceláře už má jméno. A to v módním světě něco znamená. Trendu se říká „biz-leisure“. Čili pohodlné „byznys oblečení“. Tento rok se zkrátka těsným oblečením utlačovat nenecháme.

Reklama

Doporučované