Hlavní obsah

Boj o přežití takřka v přímém přenosu. Dvě stě životů znovu viselo na vlásku

Další obří hejno kulohlavců uvízlo na pláži Nového Zélandu.

 

Reklama

Tento týden se jedná už o druhou skupinu, která z neznámých důvodů uvízla na pláži.

Článek

V mělčinách u pobřeží Nového Zélandu svedli záchranáři a dobrovolníci další boj o životy obřích kytovců.

Poté, co ke konci pracovního týdne uvízlo na mělčině téměř sedm set kulohlavců, v sobotu se totéž stalo dalším až 240 kusům.

V prvním případě se záchranářům a dobrovolníkům podařilo zachránit přes 400 z nich. Dalších 300 bohužel zahynulo.

Druhý případ popsal mluvčí agentury ochrany přírody Herb Christophers: „Až 240 zvířat, která uvízla v sobotu mezi Pupongaou a Pakawau, se za nočního přílivu dostalo zpět do moře a jsou nyní v blízkých mělčinách," řekl.

Zbylým 17 kulohlavcům z této skupiny pomohli do vody dobrovolníci.

Andrew Lamason z oddělení pro ochranu přírody řekl, že veterináři museli utratit asi 20 zvířat, protože byla ve velmi špatném stavu.

Záchranářská skupina Project Jonah, která se na záchraně kulohlavců podílí, vyslala nad zátoku letadlo, jež nyní pohyb zvířat sleduje.

U špičky novozélandského Jižního ostrova zvané Garewell Spit kulohlavci uvízli na pětikilometrové pláži. Ačkoli jsou důvody nejasné, záchranáři zvažují možnost, že skupina chtěla uniknout před žraloky, neboť jedno ze zvířat neslo známky jejich útoku.

Podle Christopherse je v mělkých vodách narušena echolokace, kterou kulohlavci používají.

Nový Zéland patří k zemím, kde kytovci uvíznou na mělčině často. Ten vůbec nejhorší případ se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvízlo 1000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali uvíznutí 450 zvířat.

Reklama

Doporučované