Hlavní obsah

Boji za klima neunikla ani socha svatého Václava. Nakrátko ji obsadili aktivisté

Foto: Facebook.com/XRczech

Socha svatého Václava na Václavském náměstí s transparentem hnutí Extinction Rebellion.

Reklama

Týden světového hnutí za ochranu klimatu vrcholí. Lidé v pátek vyšli do ulic například v Itálii, ve Španělsku či na Novém Zélandu. Masivních protestů v Kanadě se zúčastnila švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Článek

Poslední zářijový týden se nesl v duchu globálních klimatických protestů. V pondělí se v New Yorku konal klimatický summit OSN, poté pak daly najevo obavu o udržitelnost světa desítky tisíc lidí ve většině světových metropolí.

V poslední den pracovního týdne vyšli lidé do ulic například v Itálii, Španělsku, Nizozemsku nebo na Novém Zélandu.

Největší pozornosti se dočkaly masivní protesty v kanadském Montréalu, kterých se zúčastnila švédská aktivistka Greta Thunbergová, která před rokem sérii klimatických protestů započala a inspirovala miliony lidí po celém světě.

Švédka se v Kanadě dočkala audience u premiéra Justina Trudeaua. Později mu prostřednictvím médií vyčetla, že pro záchranu planety „nedělá dost“. Trudeau na následné tiskové konferenci její výtku uznal. „My všichni musíme dělat víc. Mladí lidé spoléhají, že začneme jednat,“ řekl kanadský premiér.

Video: Záběry z velké klimatické demonstrace v Montréalu

Velká demonstrace za ochranu klimatu se konala v Montréalu.Video: AP, Reuters

V centru Prahy v sobotu dopoledne upozornili na problém globálního oteplování aktivisté hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Na krátko obsadili sochu svatého Václava v horní části Václavského náměstí a vyvěsili na ni transparent se slovy „Nedejme zahynout nám i budoucím“.

Z pohledu úřadů šlo o nepovolenou akci, a tak jsou nyní aktivisté – dva muži a jedna žena – vyšetřováni kvůli přestupku proti veřejnému pořádku.

Podle aktivistů nešlo o zneuctění jednoho ze symbolů české státnosti, ale naopak o snahu chápat jeho poselství současným i budoucím generacím. Uvedli, že transparent, který byl variací na skutečný nápis na pomníku, je uměleckou instalací a chtěli ho nechat na soše do 12. října, kdy hnutí pořádá na Václavském náměstí demonstraci.

Úřady však tento záměr odmítly.

Mezinárodní hnutí Extinction Rebellion vzniklo loni v květnu ve Velké Británii. V Česku se pod jeho hlavičkou uskutečnilo už několik protestních akcí.

Například koncem dubna aktivisté přemalovali Lennonovu zeď na Kampě na bílo a pokryli ji nápisem „Klimatická nouze“, v červenci vytvořili na svahu pod Ještědem padesátimetrové logo hnutí – přesýpací hodiny v kruhu.

Reklama

Doporučované