Hlavní obsah

Bojovali proti sobě. Teď tálibánský velitel i vládní důstojník vyzývají k míru

Svět bez obalu: Bojovali proti sobě. Teď tálibánský velitel i vládní důstojník vyzývají k míru.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rozhovory mezi afghánskou vládou a Tálibánem se v posledních týdnech zastavily, protože tálibánští extrémisté zahájili v Afghánistánu novou vlnu útoků. Dva bývalí bojovníci ale říkají, že stále věří, že se mírový proces dokončí.

Článek

Akbar Lala bojoval v řadě krvavých bitev v řadách afghánské armády proti Tálibánu a ztratil v nich mnoho svých přátel. Sám byl dvakrát zraněn a fyzické i psychické utrpení ho nakonec přimělo z armády odejít. Nyní žije v Kábulu.

„Byl jsem svědkem, jak 28 mých spolubojovníků zemřelo. Byli to moji přátelé. Byli zabiti při pozemních a leteckých útocích. Dalších 36 bylo Tálibánem umučeno. Došlo k tomu, když jsem sloužil v provincii Helmand. Sedmnáct z nich žilo ve stejných kasárnách jako já,“ říká v rozhovoru Akbar Lala.

Je to už téměř 20 let, kdy došlo k vojenské invazi vedené Spojenými státy, která svrhla v zemi režim islámského hnutí Tálibán. Následný dvě desetiletí trvající konflikt Afghánistán ještě více zdevastoval. Zahájení mírových rozhovorů v roce 2020 mezi vládou a Tálibánem teď ale dává Afgháncům přece jen důvod k nějaké naději.

Přestože se v poslední době zvedla vlna násilí poté, co Spojené státy a další spojenci začali s definitivním stahováním svých vojsk z oblasti, tak Akbar pořád doufá, že možnost k dosažení dohody je stále otevřená.

„Obě strany obětovaly hodně pro společný cíl. Doufám, že se dohodnou na obnovení země, kde by se dodržovalo islámské právo, která by byla bezpečná a kde by mohly žít příští generace v prosperitě,“ přeje si Akbar.

Také bývalý tálibánský bojovník doufá, že rozhovory přinesou dlouho očekávané usmíření. Niaz Mohammad byl velitelem Tálibánu v provincii Gházní. I on s válčením skončil. V roce 2015 byl totiž zajat. Minulý rok byl pak společně s dalším tálibánskými bojovníky propuštěn na svobodu. Osvobození zajatců bylo součástí dohody, která předcházela mírovým rozhovorům.

„Obě strany musí udělat kompromisy. Naléhavě žádám prezidenta Ašrafa Gháního a Tálibán, aby své rozdíly nechali stranou a respektovali dohodu, která je přivedla k jednání“, vyzývá obě strany Niaz Mohammad.

Řada brutálních teroristických útoků, ke kterým došlo letos na jaře, ale mírový proces ohrožují. Bývalí bojovníci, kteří už odložili své zbraně, ale i tak doufají, že Afghánci teď budou schopni jednou pro vždy s válkou ve své vlasti skoncovat.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované