Hlavní obsah
Online

Česko vyřadilo Černou Horu a Srbsko ze seznamu bezpečných zemí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se nakazila třetí latinskoamerická hlava státu. Latinská Amerika je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) současným ohniskem světové pandemie. Vývoj situace ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Bolivijské prezidentce Jeanine Áňezové vyšel pozitivní test na koronavirus. Áňezová to uvedla na Twitteru, kde také upřesnila, že se jí daří dobře a bude nadále pracovat z izolace. Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který nákazu koronavirem oznámil v úterý, se těší dobrému zdraví, uvedla podle Reuters jeho tisková kancelář. Prezident Hondurasu Juan Hernandéz nákazu prodělal v červnu.

- Spojené státy znovu překonaly dosavadní rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem za 24 hodin, když za čtvrtek zaznamenaly přes 65 500 nových případů nákazy. Největší přírůstky v posledních dnech hlásí nejlidnatější americké státy, tedy Kalifornie, Texas a Florida.

- Počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem ve světě přesáhl 12 milionů. Oznámila to americká Univerzita Johnse Hopkinse. Komplikacím spojeným s touto infekcí podlehlo více než 550 000 lidí.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Česko vyřadilo Černou Horu a Srbsko ze seznamu bezpečných zemí

    V Srbsku a Černé Hoře za poslední týden narostl počet nových případů, Česká republika se země proto rozhodla vyřadit ze zelené skupiny zemí bezpečných pro cestování.

    Nárůst ve dvou balkánských zemích činí více než 50 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel. „Česká republika proto tyto země přesunula ze zelené kategorie do kategorie červených mimo unijních zemí, kde je vysoké riziko nákazy a pro které platí specifické podmínky stanovené ochranným opatřením (obyvatelé těchto zemí k nám mohou cestovat jen z důvodů uvedených v ochranném opatření a za podmínky absolvování testu na covid-19 s negativním výsledkem, nebo podrobení se karanténě),“ uvedlo v tiskové zprávě české Ministerstvo zdravotnictví.

  • Anglie by podle Johnsona měla být přísnější ohledně nošení roušek

    V Anglii by měla platit přísnější pravidla ohledně nošení roušek ve vnitřních prostorách, kde hrozí riziko nákazy, například v obchodech. Řekl to v pátek podle agentury Reuters britský premiér Boris Johnson. Roušky v obchodech nejsou v Anglii - na rozdíl od Skotska - povinné, ale pouze doporučené.

  • Epidemie může opět nabrat tempo, varují irští hygienici

    Irské zdravotnické úřady varovaly obyvatele, aby navzdory malému počtu nových případů nákazy koronavirem nepodceňovali situaci a upozornily, že reprodukční číslo stouplo nad kritickou hodnotu jedna. Znamená to, že jeden infikovaný v průměru nakazí více než jednoho dalšího člověka a epidemie tedy může opět nabrat vyšší tempo. Odborníci považují za alarmující i to, že až tři čtvrtiny nových případů tvoří mladí lidé do 25 let, uvedl server BBC.

  • WHO zahajuje vyšetřování v Číně, hledá původ koronaviru

    Dvoučlenný tým Světové zdravotnické organizace (WHO) v Pekingu zahajuje první fázi mezinárodního šetření příčin koronavirové pandemie. Pro nezávislé vyšetření původu viru SARS-CoV-2 se vyslovily všechny zúčastněné země na květnové konferenci Světového zdravotnického shromáždění. Epidemiolog a odborník specializující se na nemoci zvířat mají v sobotu a v neděli jednat v Pekingu se svými protějšky o organizačních otázkách mezinárodní mise vedené WHO. Mluvit budou o logistickém zabezpečení budoucího vyšetřování, ale také o tom, kteří odborníci by se ho měli zúčastnit.

    Mise se bude zabývat především otázkou, zda se virus přenesl na člověka ze zvířat, a pokud ano, tak z jakých, uvedla podle agentury AP mluvčí WHO Margaret Harrisová. WHO zahajuje vyšetřování v Číně s cílem zjistit původ koronaviru. Naposledy vyslala WHO do Číny kvůli koronaviru své představitele v únoru. Vedoucí týmu, Kanaďan Bruce Aylward, tehdy Peking chválil za to, že se mu podařilo získat nad šířením viru kontrolu, i jakým způsobem o viru informoval. Na Aylwarda se ale od té doby snesla kritika amerických i kanadských představitelů, kteří se domnívají, že byl k Číně příliš shovívavý.

  • Jihoafrická republika hlásí 13 674 nakažených, denní rekord

    Jihoafrická republika v uplynulých 24 hodinách zaznamenala rekordních 13 674 nových případů nákazy koronavirem. Ve stejný den provedla i nejvíce testů, oznámilo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví. Téměř polovina nově nakažených je v provincii Gauteng, která je ekonomickým centrem země. Nemoc covid-19 se tam prokázala u 6 531 lidí, oblast je teď v zemi ohniskem nákazy.

  • Norsko od 15. července zruší pro některé země včetně ČR karanténu

    Norsko od středy 15. července uvolní cestovní omezení pro více než dvacítku evropských zemí včetně České republiky a Slovenska, jejichž obyvatelé po příjezdu do této skandinávské země již nebudou muset nastoupit do karantény. Dnes to oznámila norská vláda. Uvolnění se bude týkat i některých oblastí Švédska, které kvůli volnému přístupu k pandemii nemoci covid-19 bylo výrazněji zasaženo než sousední Norsko a Finsko.

  • V Indii za den přibylo rekordních 26 506 nakažených koronavirem

    Indie hlásí rekordních 26 506 nových případů koronavirové infekce za jediný den, čímž se přibližuje k celkovému počtu 800 000 případů od začátku epidemie. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Přes 21 000 lidí infikovaných koronavirem v zemi podle vládních údajů zemřelo.

    Indie je co do počtu odhalených případů třetí na světě po Spojených státech a Brazílii. Počet infikovaných se navíc, jak ukazují data americké Univerzity Johnse Hopkinse, za tři týdny zdvojnásobil.

  • V Německu za den přibylo 395 lidí s koronavirem

    V Německu ve čtvrtek přibylo 395 nových případů koronaviru, což je o 47 méně než o den dříve. Vyplývá to z dnes zveřejněné bilance Institutu Roberta Kocha (RKI), podle které se nemoc covid-19 dosud potvrdila u 198 178 lidí. Ve čtvrtek komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo šest lidí, ve středu jich bylo 12. Nákaza si zatím v Německu vyžádala 9 054 obětí.

  • Austrálie nadále zpřísňuje protikoronavirová opatření

    Austrálie kvůli šíření koronaviru od pondělí omezí návraty svých občanů do vlasti. Podle agentury Reuters to dnes oznámil premiér Scott Morrison. Nadále jich každý týden bude moci přicestovat o polovinu méně, než tomu bylo dosud. Navrátilci navíc budou muset sami uhradit výdaje za 14denní karanténu, která je po příjezdu povinná. Austrálie již také obnovila omezení pohybu ve městě Melbourne.

    Dosud se většina případů v zemi prokázala právě u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí. Úřady se ale obávají i komunitního přenosu.

  • Na výsledky testů na koronavirus se v USA čeká i déle než týden

    Ve Spojených státech při sílící epidemii nemoci covid-19 absolvují testy na koronavirus statisíce lidí denně, někteří z nich ale na výsledky čekají týden nebo ještě déle. Lhůty se prodlužují kvůli zvýšené poptávce a podle expertů na infekční onemocnění to podkopává snahy zabrzdit šíření viru. Televize NBC News ve čtvrtek popsala i případ studenta z Arizony, který na verdikt čekal už déle než tři týdny.

    Odběry vzorků v USA probíhají několika různými způsoby. Jednak uvnitř nemocnic či na speciálních státem zřízených odběrových místech, službu ale provozují i lékárny a jiné obchody. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je „naše testování“ nejlepší na světě, události z posledních dní ale s tímto tvrzením příliš nekorespondují.

  • Skotsko od pátku ruší karanténu pro cestující z Česka

    Skotsko od pátku zruší povinnou dvoutýdenní koronavirovou karanténu pro lidi přijíždějící z 57 zemí světa včetně Česka. S odvoláním na premiérku regionální vlády Nicolu Sturgeonovou o tom dnes informoval webu listu The Scotsman. Anglie už dříve oznámila, že od pátku zruší karanténu po příjezdu z 59 zemí. I v tomto případě je Česko na seznamu.

    Ve skotském i anglickém výčtu zemí, z nichž mohou lidé od pátku přilétat bez obav z povinné dvoutýdenní karantény, je kromě Česka také Francie, Německo, Itálie, Polsko či Maďarsko. Z mimoevropských zemí se do katalogu dostaly Austrálie, Japonsko či Vietnam.

  • Hřbitov v Jemenu za pandemie nemoci covid-19 nestačí kopat hroby

    Správce hřbitova v jemenském Táizu musel najmout bagristy, aby mohl naplnit vysokou poptávku po nových hrobech. To jen dokresluje tragický dopad, jaký má na tuto válkou zmítanou zemi pandemie nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Uvedla to agentura Reuters.

    „Hrobníci nestačili kopat, pohřbívat a dokončovat hroby,“ uvedl bývalý poslanec a správce hřbitova Dabván Machlaafí. Hřbitov měl původně sloužit jako místo posledního odpočinku zabitých vojáků.

  • V tokijském metru budou kvůli koronaviru používat stříbro

    Tokijský dopravní podnik chce snížit možnost přenosu koronaviru v metru pomocí nanočástic stříbra. Roztok s antibakteriálním stříbrem se bude kromě klasické dezinfekce aplikovat ve vozech metra zejména na těch nejvíce namáhaných místech, jako jsou sedadla, madla či dveře, napsala agentura Reuters.

    „Pouhá dezinfekce vozů má jen krátkodobý efekt, proto jsme hledali další antibakteriální prostředek, abychom ujistili naše cestující, že soupravy jsou bezpečné,“ uvedl zástupce dopravního podniku Masaru Sugijama.

  • Někdejší Trumpův právník Cohen znovu nastoupil do vězení

    Někdejší právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen znovu nastoupil do vězení poté, co jej v květnu úřady propustily do domácího vězení kvůli obavám, že by mohl přijít do styku s lidmi nakaženými koronavirem. Americké úřady podle Cohenova právníka došly k závěru, že někdejší Trumpův důvěrník porušil podmínky, na jejichž základě byl propuštěn do domácího vězení, napsal server televize CNBC.

Reklama

Hlavní zprávy