Hlavní obsah

Bolt začal jezdit v Mladé Boleslavi, působí už v deseti městech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Alternativní taxislužba Bolt pokračuje ve své expanzi po České republice. Ode dneška nově jezdí v Mladé Boleslavi, nedávno začala firma působit i v Českých Budějovicích.

Článek

Celkově tak Bolt funguje v deseti tuzemských městech. Společnost začala s expanzí vloni, do té doby jezdila několik let pouze v Praze.

„Bolt nejezdí jen po Praze, Brně a Ostravě. Je celá řada menších měst, ve kterých jsou naše služby k dispozici, a nyní k nim bude patřit i Mladá Boleslav. Naše služba přináší cestujícím spolehlivý odvoz za nejnižší ceny a také možnost stát se naším řidičem. Což je velmi důležitý aspekt v tomto období hospodářského poklesu,“ řekl manažer firmy pro ČR Jakub Dvořák.

Bolt tak nyní působí v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Liberci, Českých Budějovicích, Jablonci nad Nisou a Kladně.

Společnost si nechala u agentury STEM/MARK vypracovat také průzkum toho, jak se změnilo využívání taxislužeb během koronavirové pandemie. Zatímco před krizí se čtvrtina všech jízd uskutečnila uprostřed noci mezi jedenáctou a třetí hodinou, bezmála rok po vypuknutí pandemie v České republice lidé využívají služby Boltu spíše k cestám do práce a k vyřizování dalších nutností. A nad polovinu se zvýšil také podíl jízd ve všední dny, který nyní činí 55 procent.

Bolt začal v Česku fungovat v roce 2015, tehdy ještě pod názvem Taxify. V Praze podle zhruba rok starých údajů společnosti využívá aplikaci několik stovek aktivních řidičů. Kromě Boltu působí v Česku i další podobné služby, jako je americký Uber, který je v Praze a od loňska i v Brně, nebo česká aplikace Liftago, jež funguje v deseti českých městech včetně Prahy, Brna nebo Ostravy.

V polovině února rozhodl pražský soud, že pro Bolt nesmí v Praze jezdit řidiči, kteří nejsou držiteli oprávnění řidiče taxislužby a nemají zapsané vozidlo v evidenci. Soud tak vyhověl žalobě Sdružení pražských provozovatelů taxislužby. Podle Dvořáka ovšem rozhodnutí nemá na provoz aplikace žádný vliv, protože zákonné podmínky respektuje.

Reklama

Doporučované