Hlavní obsah

Bombardování Afrínu má 17 obětí. Turecko tím porušuje rezoluci OSN o příměří, míní Syřané

Za bombardováním v Afrínu je podle SOHR turecké letectvo.Video: AP

 

Reklama

V syrském Afrínu zemřelo při bombardování Tureckem 17 lidí. Uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva. Počet vojenských obětí se tak vyšplhal na 41 a civilistů zemřelo přes 730.

Článek

Při bombardování syrského Afrínu tureckou armádou zahynulo 17 lidí. Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Noční nálet na Afrín byl podle ní zaměřen na prosyrské oddíly, které Damašek do Afrínu vyslal minulý týden.

Vojenských obětí je v současnosti nejméně 41 a civilistů zemřelo přes 730. Syrská arabská tisková agentura uvádí, že boje vyhnaly z domovů tisíce civilistů. Ve stovkách škol musela být zastavena výuka.

Syrská arabská tisková agentura také uvedla, že Turecko v posledních dnech boje vystupňovalo, čímž porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN o příměří. Rada rezoluci odhlasovala 24. února. Počítalo se s 30denním klidem zbraní, určeným k evakuaci civilistů z bojových zón a k humanitárnímu zásobování.

Turecko ale trvá na tom, že text vyjímá z dohody boj proti teroristům, což ospravedlňuje pokračování tažení proti YPG. Turecko ve čtvrtek přišlo v Afrínu o osm svých vojáků.

Ofenziva proti syrským Kurdům probíhá od 20. ledna, cílem je vytlačit z pohraničního Afrínu milice YPG, které Turecko považuje za teroristy.

Reklama

Doporučované