Hlavní obsah

Bombu, která zabila v Jemenu 40 dětí, dodaly Saúdské Arábii Spojené státy, píše CNN

Děti v autobuse na jemenské tržnici zasáhla na začátku srpna americká bomba.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Bombu, která v jemenské provincii Saada zabila 51 lidí, prodaly Saúdské Arábii Spojené státy. Napsala to CNN s odvoláním na odborníky na střelivo a jemenské novináře.

Článek

Smrt 51 lidí včetně 40 dětí na tržišti v jemenském městě Dahjan způsobila bomba původem ze Spojených států. Podle expertů na munici a místních novinářů byla bomba prodána Saúdské Arábii jako součást dohody schválené americkým ministerstvem zahraničí. Se zprávou přišla televize CNN.

Útok na tržiště ve městě Dahjan, kudy projížděl i autobus plný dětí, je jeden z nejhorších na civilisty během více než tříleté války v Jemenu. Saúdská koalice ho omluvila tím, že cílem měla být povstalecká odpalovací zařízení na rakety.

CNN napsala, že podle expertů v Dahjanu zabíjela bomba MK 82. Má se podle nich jednat o laserově řízenou bombu o hmotnosti přes 227 kilogramů vyrobenou společností Lockheed Martin.

Nešlo o první podobný útok v Jemenu, při kterém zabíjely americké bomby. Velmi podobná bomba jako MK 82 zabila 155 lidí při útoku na státním pohřbu v jemenské metropoli Saná v roce 2016. MK 82 zabila tentýž rok téměř sto lidí při útoku na tržiště.

Po masakru na vládním pohřbu bývalý americký prezident Barack Obama prodej podobných zbraní Saúdské Arábii zakázal. Zákaz byl ale následující rok zrušen tehdejším ministrem zahraničí Rexem Tillersonem.

Reklama

Doporučované