Hlavní obsah

Boris Johnson sjednocuje Evropskou unii, rozpoutal se boj o irskou pojistku

Jiří Hošek komentuje ve studiu Televize Seznam napětí mezi novým britským premiérem a EU.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový britský premiér je ve funkci pouhých pár dní a už víří evropské vody. Navrhuje, aby z brexitové dohody úplně vypadla takzvaná irská pojistka. Všech 27 zbylých členských států Evropské unie návrh odmítlo.

Článek

Boris Johnson ve čtvrtek v dolní komoře britského parlamentu prohlásil, že cesta k ratifikaci podmínek brexitu vede přes úplné odstranění irské pojistky. Ta je v podmínkách proto, aby se i po vystoupení Velké Británie z Evropské unie zachoval volný režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

„Britskému premiérovi se nedivím při pomyšlení na průzkum veřejného mínění, který ukázal, že čtyřem pětinám Angličanů, kteří v roce 2016 hlasovali pro odchod z EU, je osud Severního Irska úplně lhostejný,” říká šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier se ohradil, myslí si, že nový britský premiér pouze blafuje. Spory EU s Velkou Británií však přináší nečekaný vedlejší produkt: „Jednání o odchodu Spojeného království z Evropské unie přinesla podle mého názoru minimálně jednu stejně nečekanou věc jako brexit samotný. Na mysli mám nebývale jednotný postoj zbylých 27 členských států EU vůči Britům,” komentuje Hošek.

Evropská komise Johnsonův plán označila za nepřijatelný. Odmítá, aby se na dohodě, kterou vyjednala expremiérka Theresa Mayová, cokoliv měnilo. Irský premiér Leo Varadkar prohlásil, že irská pojistka je podmínkou pro zahájení jakýchkoliv pobrexitových rozhovorů mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

Do sporů se hlasitě vložila Francie. Tamní vláda Borise Johnsona podle deníku The Guardian varuje, aby ohledně irských hranic „nehrál žádné hry”. Ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová oznámila, že se uskuteční schůzka mezi Johnsonem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle agentur AP a Reuters spolu oba politici hovořili již ve čtvrtek večer po telefonu.

Odchod z EU za každou cenu jako předvolební kampaň

Podle britských médií se Boris Johnson připravuje na předvolební kampaň. Nový ministerský předseda spolu se svým týmem rozjel masivní kampaň na sociálních sítích, která vypadá jako přípravy na parlamentní volby.

Podle Jiřího Hoška chce Johnson brexitovou strategii zřejmě využít k tomu, aby se ukázal jako „skutečný bojovník za národní zájmy a mohl ukázat na zlou Evropskou unii, které britským požadavkům“. S tím pak podle něj chce Johnson předstoupit před britské voliče.

Podle Guardianu ale nezahálí ani labouristé. Jejích lídr Jeremy Corbyn, kterému má Johnson zamezit ve vstupu do Downing Street 10, na protestu proti novému předsedovi vlády oznámil několik předvolebních slibů.

Reklama

Doporučované