Hlavní obsah

Johnson už je v Downing Street, do vlády míří tváře brexitu. Odchod z EU bez dohody je blíž

Nový britský premiér Boris Johnson.Video: Reuters

 

Reklama

Boris Johnson se dnes odpoledne oficiálně stal britským premiérem. Královna Alžběta II. ho v Buckinghamském paláci pověřila sestavením vlády. Ta se bude zřejmě podle zatím dostupných informací skládat především ze zastánců brexitu. Několik Johnsonových odpůrců kabinet dobrovolně opustilo ještě před jeho jmenováním. Celá řada ale následovala poté, se Johnson ujal úřadu.

Článek

Boris Johnson už má za sebou i úvodní proslov, který pronesl od řečnického pultu před oficiálním sídlem britských premiérů na Downing Street 10. Slíbil v něm zářnou budoucnost pro Velkou Británii a zopakoval také svůj slib zajistit brexit do konce letošního října.

„Chceme dojednat lepší dohodu, která maximalizuje možnosti Británie. Věříme, že se nám to v 99denní lhůtě podaří," uvedl Johnson. Dodal ale, že za 99 dní Londýn unii opustí v každém případě, proto je nutné uspíšit přípravy na nedohodu. V této souvislosti připustil, že zemi v případě odchodu bez dohody čekají těžkosti, které ji ale posílí a poskytnou nové možnosti. „Budeme moci obchodovat s celým světem," dodal.

O jménech nových ministrů se nový premiér v proslovu nezmínil. Vše ale nasvědčuje tomu, že v Johnsonově vládě budou převládat zastánci brexitu. Theresa Mayová se snažila v posledních třech letech zachovávat alespoň minimální rovnováhu, co se týče přítomnosti zastánců a odpůrců brexitu v britské vládě. Její nástupce tyhle starosti podle všeho hodil za hlavu.

Naznačuje to už jmenování bývalého šéfa euroskeptické kampaně Vote Leave Dominica Cummingse hlavním politickým poradcem nového premiéra. Jde o toho Cummingse, kterého tak přesvědčivě ztvárnil Benedict Cumberbatch ve snímku Brexit: The Uncivil War.

Ve vládě už skončila řada ministrů

Několik politiků, kteří mají problém jak s brexitem, tak s osobou někdejšího londýnského starosty, podalo svou rezignaci ještě dříve, než by se dotyční nejspíše dozvěděli o svém konci v kabinetu. Nejzvučnějším jménem je nepochybně ministr financí Philip Hammond, který svůj odchod z vlády Jejího Veličenstva avizoval už o víkendu. Už před ním opustili dobrovolně vládu ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a ministr spravedlnosti David Gauke. Z postu zástupce premiéra rovněž dobrovolně odstoupil David Lidington.

Poté, co se Johnson oficiálně ujal funkce přišly zprávy o konci celé řady dalších členů kabinetu. Ministryně Penny Mordauntová řekla, že se přesouvá do „do zadních lavic", informovala o tom Sky News. Podle Guardianu je její konec překvapivý a zatím není jasné, jestli odešla dobrovolně, nebo zda se ji rozhodl zbavit sám Johnson. O svém odchodu informoval také ministr mezinárodního obchodu Liam Fox, ministr obchodu a energetiky Greg Clark, ministr dopravy Chris Grayling a ministr školství Damian Hinds. Podle Sky News skončila také ministryně pro Severní Irsko Karen Bradleyová a ministr pro bydlení, komunity a místní správu James Brokenshire.

Jak to v podobných situacích bývá, přepřahání na premiérském postu a série rezignací vyvolaly i v Británii dominový efekt. Podle posledních informací by se měl ministr vnitra Sajid Javid stát po Hammondovi správcem britských financí. Do čela resortu vnitra by se podle britského deníku The Times měla posunout Priti Patelová. Ta do roku 2017 zastávala post ministryně rozvojové pomoci a je hlasitou podporovatelkou jak brexitu, tak kandidatury Borise Johnsona. U ní se jedná o velký politický comeback, protože dcera indických přistěhovalců musela vládu Theresy Mayové opustit kvůli utajované schůzce s izraelskými představiteli během své dovolené, a nikoli kvůli brexitu.

Pro další rošády je klíčový osud šéfa diplomacie Jeremyho Hunta, který s Johnsonem prohrál ve finálovém kole boje o post předsedy Konzervativní strany. Hunt i Johnson by si uměli představit, že první jmenovaný bude ve vládě pokračovat. Novopečený premiér by ale podle zákulisních informací svého rivala rád viděl jako ministra obrany. To ovšem Hunt odmítá s tím, že by se tak „prodal pod cenou“. Každopádně Boris Johnson nechce, aby Jeremy Hunt pokračoval v čele britské diplomacie.

K tomuto postu má nejblíž další radikální zastánce brexitu Dominic Raab. Ten se mihl ve vládě Theresy Mayové coby neúspěšný ministr pro brexit. Méně významné posty by mohla obsadit některá v Česku neznámá jména jako například nadějní poslanci Alok Sharma a Rishi Sunak.

Reklama

Doporučované