Hlavní obsah

Majitelé vil si stěžovali na ruch, botanická zahrada v Troji teď přesune vchod jinam. Prý to nesouvisí

Současný vstup do botanické zahrady v Troji se přesune na rušnou ulici. (Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy)

 

Reklama

9. 3. 2018 19:03

Vstup se přesune na rušnou ulici, a přece to prý nabídne větší komfort pro návštěvníky. Ředitel zoo přestavbu kritizuje.

Článek

Botanická zahrady v pražské Troji bude mít nový vstup. S tím spojená přestavba bude stát až 4 miliony korun.

Hlavní vchod do části vinice sv. Kláry se posune o několik metrů. Dosud vstupovali návštěvníci z boční ulice Pod Havránkou, nyní se vchod přesune na rušnou Trojskou ulici, přímo na zastávku Kovárna.

„V současnosti návštěvník vystoupí z autobusu a musí část trasy projít okolo rušné silnice, což není úplně příjemné,“ vysvětluje chystanou změnu pověřený vedoucí botanické zahrady Bohumil Černý.

Současně s přesunem vstupu do botanické zahrady upraví městská část Praha 8 vozovku v Trojské ulici. Rušnou a poměrně úzkou silnici ještě víc zúží, aby podle slov Bohumila Čecha zaručila návštěvníkům bezpečnost.

„Nový vstup je plánován bezbariérově – to znamená pro vozíčkáře. To by tím původním nebylo vůbec možné,“ říká Bohumil Černý a dodává, že na úpravách vozovky i přesunutí vstupu do zahrady začne město pracovat na podzim letošního roku.

Projekt však kritizuje ředitel sousední zoologické zahrady Miroslav Bobek. Trojská ulice je podle jeho názoru často přeplněna auty, proto mu zúžení vozovky nepřipadá jako praktické řešení.

„Když sem proudí auta a autobusy v sobotu - a přibyde ještě tlak návštěvníků botanické zahrady – to si myslím, že tady dopravní obslužnosti neprospěje,“ nesouhlasí s řešením Miroslav Bobek.

Vliv na rozhodování botanické zahrady můžou mít i vztahy s majitely přilehlých vil. Těm se prý nelíbí, že mezi jejich domy v současnosti návštěvníci procházejí. Ředitel zoo tvrdí, že pokud botanická zahrada přesouvá svůj vchod kvůli těmto lidem, je to nesmyslné.

Vedoucí botanické zahrady nesouhlasí a Seznamu řekl, že o žádných stížnostech ze strany okolních obyvatel neví, přesto dodává, že změnu vstupu kvitují s povděkem.

„Považujeme to také za velmi důležitý bod našeho jednání, ale v žádném případě to nebylo na jejich popud,“ ohrazuje se Bohumil Černý.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované