Hlavní obsah

Bouře Sabine si v Německu vyžádala nejméně pět raněných

Foto: Twitter.com/FW_Dortmund

Německá železniční společnost Deutsche Bahn kvůli orkánu Sabine postupně zastavuje dálkovou železniční dopravu na území celé spolkové republiky.

Reklama

Bouře, která se v neděli a v noci na pondělí prohnala západní Evropou, si na západě Německa vyžádala nejméně pět raněných. Tři lidé utrpěli těžká poranění. Vyplývá to z informací agentury DPA. V nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko jsou ale podle ní škody menší, než se čekalo. Například ve Frankfurtu nad Mohanem ale rameno jeřábu v důsledku větru spadlo na tamní dóm a poškodilo mu střechu.

Článek

Orkán, který dostal v Německu jméno Sabine, vážně zranil dva lidi v Saarbrückenu na západě Německa, když se na ně vyvrátil strom. Život jednoho z nich je v ohrožení. Oba kolemjdoucí šli v momentě neštěstí v neděli pozdě večer na parkoviště kliniky v Saarbrückenu, uvedla policie bez dalších podrobností.

Ve Frankfurtu vítr provázející bouři vyvrátil rameno jeřábu tak nešťastně, že poničilo střechu místního dómu. Výše škody zatím není jasná. Zraněn nikdo nebyl. Jeřáb má v pondělí rozmontovat specializovaná firma.

V Severním Porýní-Vestfálsku dosud bouře způsobila zjevně menší škody, než se očekávalo, uvedla DPA. Několik lidí také zranila, ale žádní mrtví zatím hlášeni nebyli. Ve většině případů se zásahové jednotky potýkaly s vyvrácenými stromy. V některých obcích vypadl proud.

Ve městě Mülheim an der Ruhr měli velké štěstí dva lidé v jedoucím automobilu, na jehož zadní část spadl 25 metrů vysoký strom. Vozidlo dostalo smyk a skončilo v příkopu. Dvojice utrpěla lehká zranění. Těžce zraněn byl také šestnáctiletý mladík, na kterého v lese u Paderbornu v Severním Porýní-Vestfálsku spadla větev stromu. Podle DPA utrpěl poranění hlavy.

V Essenu lehce zranila 47letou ženu padající břidlicová taška ze střechy. Ve městě Kleve u hranic s Nizozemskem sjela z vozovky mladá řidička. Protože se bála, že sklouzne do příkopu, neodvážila se sama vystoupit a přivolala hasiče.

Jenom v Cáchách a okolí vyjížděly zásahové síly do 1:00 SEČ k 432 případům. Většinou šlo o povalené stromy. Zranění odtud hlášeni nejsou.

Jedním z nejcitelnějších důsledků řádění orkánu jsou omezení v dopravě, zejména železniční. Německá železniční společnost Deutsche Bahn kvůli větru, který míst dosáhl rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, zastavila dálkovou železniční dopravu na území celé spolkové republiky. Zrušeny byly i přímé železniční spoje mezi Berlínem a Prahou. Provoz by mohl být postupně obnovován od pondělního dopoledne.

Problémy orkán přináší i v letecké, silniční či lodní dopravě. Rušení letů postihlo i největší německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově nebo Berlíně.

Reklama

Související témata:

Doporučované