Hlavní obsah

Brazilská poslankyně, která adoptovala 51 dětí, je viněna z vraždy

Foto: Profimedia.cz

Flordelis dos Santosová je dohromady matkou 55 dětí.

Reklama

Prokuratura v Riu de Janeiro obvinila brazilskou poslankyni Flordelis dos Santosovou (59), že zosnovala vraždu svého manžela, evangelického pastora, a k provedení zločinu využila dvě ze svých 55 dětí.

Článek

Motivem činu měl být podle vyšetřovatelů boj o moc a peníze v církevní organizaci, kterou s manželem založili. Santosová, která je v Brazílii známá i jako gospelová zpěvačka a získala si přízeň obyvatel díky adoptování pěti desítek dětí z chudinských favel Ria, obvinění odmítá.

„Flordelis je obviněna ze zorganizování vraždy, k níž přiměla několik svých dětí a kterou se snažila maskovat jako loupežné přepadení,“ citovala prokuraturu brazilská média. Podle vyšetřovatelů zastřelil jejího manžela Andersona do Carmo (42) třiceti výstřely její biologický syn Flavio a zbraň mu opatřil její adoptovaný syn Lucas Cesar. Oba jsou už ve vazbě. Čin se stal v červnu 2019 ve městě Niterói v oblasti Ria de Janeiro v garáži domu, v němž pár žil s většinou ze svých 55 dětí.

Podle vyšetřovatelů se Santosová pokusila už dříve nejméně šestkrát svého muže otrávit, a to rovněž s pomocí svých dětí, které hledaly způsoby, jak čin vykonat na internetu.

Santosová, známá v Brazílii jako Flordelis, která se sama narodila ve favele na předměstí Ria, byla federální poslankyní zvolena na podzim 2018. Ke zvolení do parlamentu jí podle místních médií pomohla i její navenek altruistická činnost a evangelická církevní organizace, kterou s Andersonem založila.

Do širšího povědomí se Santosová dostala v 90. letech, když adoptovala tři desítky nezletilých, které přežily útok ozbrojeného komanda před katedrálou Candelária v centru Riu v červenci 1993. O rok později se seznámila s Andersonem, s nímž má tři biologické potomky.

„Vyšetřování ukázalo, že celá ta altruistická a slušná image byl jen komplot k získání ekonomické a politické moci,“ uvedl policejní komisař Allan Duarte, který případ vyšetřoval. K vraždě podle něj vedly spory Santosové s manželem o peníze jejich církevní organizace, která se dříve jmenovala Ministerio Flordelis a provozuje asi tři kostely v okolí Ria.

Reklama

Související témata:

Doporučované