Hlavní obsah

Brazilský exprezident Lula da Silva nenastoupil do vězení za korupci, zabarikádoval se v sídle odborů

Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Před sídlem ocelářských odborů vítal Lula da Silva davy příznivců spolu s exprezidentkou Dilmou Rousseffovou, kterou předloni odvolal parlament taktéž kvůli korupci. Lula má strávit ve vězení 12 let, což by mu prakticky znemožnilo znovu kandidovat na prezidenta.

Článek

Bývalý brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva nenastoupil k dvanáctiletému výkonu trestu za korupci. V obležení příznivců se zabarikádoval v sídle brazilských ocelářských odborů, ve kterých kdysi odstartovala jeho politická kariéra. V budově se hodlá zúčastnit mše za svou zesnulou ženu Marisu Letícii.

Brazilský federální soud nařídil ve čtvrtek Lulovi, aby nastoupil k výkonu trestu dvanácti let odnětí svobody za korupci. Rozhodnutí soudu bylo podle agentury Reuters těsné, s výsledkem hlasování v poměru šest ku pěti. Policii se měl da Silva vzdát v pět hodin večer místního času.

Davy příznivců se shromáždily před budovou odborů, aby exprezidenta odsouzeného za korupci podpořily. Po jeho boku se objevila také bývalá brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. Tu předloni brazilský senát z funkce odvolal, také v souvislosti s vyšetřováním korupce.

Lula da Silva je rovněž favoritem nadcházejících prezidentských voleb. Dvanáctiletý trest by mu však kandidaturu mohl znemožnit. Kauza ostře rozpoltila veřejné mínění v největším jihoamerickém státě. Na konci svého výkonu prezidentského úřadu v roce 2011 dosahovala popularita Luly da Silvy 90 procent.

Odsouzený exprezident jakoukoliv vinu popírá. Jeho obhajoba uvedla, že se stal obětí politické perzekuce. Lula byl obviněn z korupce kolem ropné společnosti Petrobras, jejíž manažeři záměrně předražovali zakázky, přičemž část peněz plynula předním brazilským politikům, včetně vládní Strany práce. Tu založil právě Lula.

Reklama

Související témata:
Dilma Rousseff

Doporučované