Hlavní obsah

Brazilský prezident byl obviněn z korupce. Jestli půjde před soud, rozhodne parlament

Brazilského prezidenta Temera vyzývá lid k odstoupení.Video: AP

 

Reklama

Michel Temer je podezřelý z přijetí úplatku ve výši 150 tisíc dolarů.

Článek

Brazilská generální prokuratura obvinila prezidenta Michela Temera z přijímání úplatků. Hlava státu měla mezi březnem a dubnem letošního roku přijmout úplatek ve výši zhruba 150 tisíc dolarů, v přepočtu asi 3,5 milionu korun.

Úplatek měl prezident Michel Temer přijmout od vlivného podnikatele Joesleye Batisty v kauze zkaženého masa masokombinátu JBS. V dřívější uniklé nahrávce Batista nabízí úplatek za mlčenlivost expředsedovi horní komory parlamentu Eduardu Cunhovi.

Jedná se o vůbec první případ, kdy čelí vrcholný představitel největší jihoamerické země obvinění z trestného činu. Temerův osud nyní leží v rukou parlamentu, který buď posvětí, nebo zruší plánované postavení prezidenta před soud.

Poslanci Temerovy koalice jsou si ale jistí, že mají v parlamentu potřebný počet hlasů. Pokud by se však nenašly dvě třetiny poslanců, které by vyjádřily Temerovi podporu, byl by prezident zbaven funkce až na 180 dní.

Konzervativec Temer převzal moc v Brazílii z pozice viceprezidenta loni po sesazení levicové prezidentky Dilmy Rousseffové, které se staly osudnými neústavní manipulace s výsledky rozpočtu.

Prezident Temer v minulých týdnech odmítl všechna proti němu vznesená obvinění a uvedl, že z úřadu neodstoupí. Temer je přitom v Brazílii krajně neoblíbený. V nedávném průzkumu veřejného mínění mu podporu vyslovilo jen sedm procent dotázaných.

Reklama

Doporučované