Hlavní obsah

Brit Pavla Boušky získal továrnu v Polsku od miliardáře Jerzyho Maleka

Foto: Vafo Praha

Pavel Bouška, majitel značky Brit.

Reklama

Skupina Vafo Pavla Boušky zaměřená na výrobu krmiv pro psy udělala další akvizici. Získala polského výrobce žvýkacích pochutin. Češi tak budou v osmi evropských továrnách vyrábět už kompletní sortiment krmiv pro psy a kočky.

Článek

Společnost Vafo Praha, kterou řídí a vlastní čtyřiačtyřicetiletý Pavel Bouška, udělala další akviziční zářez v zahraničí. Koupila polskou společnost Carry Pet Food, která se zaměřuje na produkci žvýkacích pamlsků především pro psy. Robustní firma se zhruba stovkou zaměstnanců sídlí v obci Trzebielino nedaleko baltského moře a patřila do skupiny polského miliardáře Jerzyho Maleka.

„Vidíme příležitost v rychlém rozvoji této firmy, která je ve žvýkacích pamlscích už dnes největší v Evropě. Obvykle se totiž dovážejí z Asie. Zároveň víme, jak její produkci určitě ztrojnásobit. Touto akvizicí se nám také podařilo vytvořit celý výrobní řetězec kompletního sortimentu krmiv pro psy a kočky,“ uvedl pro Seznam Zprávy Byznys Pavel Bouška. K „suchým“ granulím a „mokrému“ krmivu v konzervách tak přidává ještě lisované pochutiny. Pavel Bouška jednu z největších českých rodinných firem převzal před 14 lety od svého otce Františka a výrazně ji rozšířil. Dnes vyrábí v osmi továrnách v Evropě, prodává v 70 zemích světa a míří k tržbám přesahujícím sedm miliard korun.

Cenu za polskou společnost ani jedna strana nezveřejnila, vzhledem k provozní ziskovosti EBITDA kolem 5,4 milionu zlotých v loňském roce mohlo jít zhruba o půl miliardy korun. Segment „pet food“ totiž patří k nejméně postiženým koronavirem, lidé svým psům a kočkám dopřávají i v horší ekonomické situaci, a multiplikátory na hodnocení firem podnikajících v této branži jsou proto vysoké.

Na straně prodávajícího každopádně stála zajímavá postava – dvaasedmdesátiletý polský byznysmen Jerzy Malek. Forbes ho řadí mezi stovku nejbohatších Poláků se jměním odhadovaným na 635 milionů zlotých, což je v přepočtu zhruba 3,8 miliardy korun. Občas se mu přezdívá lososový král, jeho hlavním byznysem jsou totiž ryby. Právě z jejich kůží se pamlsky určené pro psy také vyrábějí, pro Vafo má ale polská Carry Pet Food větší strategickou hodnotu.

Reklama

Doporučované