Hlavní obsah

Brit prošel Guantánamem a dostal milionové odškodné. Jménem Islámského státu teď vraždil v Iráku

Bývalý vězeň z Guantánama spáchal v Iráku sebevražedný atentát.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Za věznění v Guantánamu si vymohl na Británii odškodnění v přepočtu 45 milionů korun, výměnou pomlčel o zapojení britských agentů do tvrdých výslechů.

Článek

Britský bojovník Islámského státu Ronald Fiddler zemřel v pondělí při sebevražedném útoku. Známější je ale pod jménem Abú Zakaríja al-Britání, které přijal v roce 2014, když vstoupil do této teroristické organizace.

Na Británii přitom v roce 2004 podle britského deníku The Daily Mail vymohl odškodné ve výši jednoho milionu liber (v tehdejším kurzu 45 milionů korun).

Rodák z Manchesteru zabil společně s dalšími teroristy několik iráckých vojáků. Na základnu jihozápadně od iráckého Mosulu zaútočili v autech naložených trhavinami, napsal server Al-Masdar News.

Tři ze čtyř sebevražedných atentátníků Islámského státu, kteří dnes (v pondělí, pozn. red.) zaútočili na jednotky irácké armády jihozápadně od Mosulu.

Žena ho prosila, aby se vrátil

Ronald Fiddler konvertoval ještě v Británii k islámu a přijal jméno Džamal al-Haríth. V roce 2002 ho Američané zadrželi v Pákistánu, odkud putoval do věznice Guantánamo, nechvalně proslulého místa pro lidi podezřelé z terorismu.

Po dvou letech byl ale propuštěn a na Británii si vymohl odškodné. Za vyplacenou odměnu slíbil, že pomlčí o tvrdých výslechových metodách, které musel podstoupit a na nichž se měli podílet i britští agenti.

V roce 2014 ale z Británie znovu utekl, tentokrát do Sýrie, kde se přidal k Islámskému státu. Jako bojovník této teroristické organizace přijal jméno Abú Zakaríja al-Britání. Jeho manželka se vydala za ním, aby ho přemluvila k návratu. Zakaríja to ale odmítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované