Hlavní obsah

Británie má nedostatek ochranných pomůcek. Dál je přitom vyváží

Foto: Profimedia.cz

Veřejné zdravotnictví NHS, které je ve Spojeným království velkým pojmem, prochází těžkou zkouškou.

Reklama

Britským zdravotníkům se začíná nedostávat základních ochranných pomůcek. Možná jich bude ještě méně, pokud vláda doporučí nošení roušek na veřejnosti. Zároveň se ale miliony roušek a respirátorů ze země vyvážejí.

Článek

Firma Veenak International se sídlem v Birminghamu obchoduje se zdravotnickým materiálem. Jen minulý týden společnost naložila ve svých skladech do kamionů 5 milionů chirurgických roušek, více než milion respirátorů FFP2 a půl milionu respirátorů třídy FFP3. Cílová destinace? Členské země EU.

Na fotografiích ze skladů Veenaku, které zveřejnil The Daily Telegraph, jsou na krabicích ochranných pomůcek pocházejících z Číny vidět vzkazy „Srdečné pozdravy z Číny“ nebo „Britové, neustávejte v boji, jsme vlnami stejného oceánu“. Roušky a respirátory z těchto balení ale britský zdravotník na obličej nenavlékne. Proč?

Ředitel Veenak International Šan Hassam přitom ujišťuje, že jeho firma je velmi patriotická. Upozorňuje, že už zajistila dodávku masek a ochranných brýlí pro celou síť birminghamských nemocnic, když dokonce Veenak musel podle The Daily Telegraph obejít vládní systém veřejných zakázek.

Simon Festing, který šéfuje britské asociaci prodejců zdravotnického materiálu, přiznává, že několik jeho členů dál prodává ochranné pomůcky do zahraničí, protože londýnská vláda je prý vůči nabídkám hluchá. Ministr financí Riší Sunak přitom před několika hodinami znovu zopakoval, že kabinet využije každé možnosti, aby pro Británii zajistil další pomůcky.

Foto: Profimedia.cz

Listonoši Královské pošty už roušky nosí. Jsou ale v menšině.

Britský model nákupu vitálních pomůcek se povážlivě zadrhává. Potvrzuje to i analýza The Daily Telegraph, ze které vyplývá, že v neděli 19. dubna klesl počet ochranných pomůcek dodaných ostrovním zdravotnickým zařízením za posledních 10 dnů o plných 50 procent.

Podle deníku The Times se navíc nejspíš připravuje doporučení vlády, aby Britové nosili na veřejnosti roušky, což zatím činí jen menší část z nich. Souvisí to i s tím, že svůj zatím velmi rezervovaný postoj k nošení pokrývky nosu a úst v obchodech, veřejné dopravě a jiných místech s vyšší koncentrací lidí nejspíš brzy změní Světová zdravotnická organizace (WHO).

Jenže pokud kabinet Borise Johnsona takové doporučení, nebo dokonce nařízení skutečně vydá, mohlo by to ještě oslabit beztak nedostatečné zásobování britských zdravotníků v přední linii boje s novým typem koronaviru.

Příslušné znepokojení už dali najevo někteří představitelé systému veřejné zdravotní péče (NHS), kteří doufají, že vláda zváží možné negativní dopady na dodávky pro lékaře a sestry. „Musejí být jasné důkazy, že nošení roušek na veřejnosti spolu s dalšími opatřeními přinese výhody, které převáží negativa v podobě možného ohrožení zásobování zdravotníků,“ varuje šéf nemocničního sdružení NHS Providers Chris Hopson.

Ve Spojeném království se už řeší, že zdravotníci mají právo odmítnout pracovat, pokud nebudou mít dostatečné ochranné pomůcky a nebudou se cítit bezpečně.

Reklama

Doporučované