Hlavní obsah

Británie pátrá po „superšiřiči“. Pro vědce je záhadou

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson (ilustrační fotografie).

Reklama

Velká Británie pátrá po tzv. superšiřiči. Britský premiér Boris Johnson mezitím varoval, že ve Velké Británii by mohlo dojít k „velmi významnému nárůstu“ počtu případů koronaviru, země se podle něj v boji s koronavirem nezastaví před ničím.

Článek

Pokud jde o přenos infekčních chorob, ne všichni jsou si rovni. Podle webu The Guardian jeden z pěti lidí přenese infekci na mnohem větší počet lidí než běžný nakažený člověk. V průměru každá osoba infikovaná novým typem koronaviru infekci předá dvěma až třem dalším lidem. To je ale jen průměr; někteří lidé virus nešíří vůbec, zatímco jiní svou infekci předávají daleko více.

Existuje řada teorií ohledně toho, kdo se může stát superšiřičem, ale žádná jednoznačná odpověď. Někteří podle webu The Guardian spekulují, že to má co do činění s imunitním systémem, který nemusí virus dobře potlačovat. Je to však pravděpodobně způsobeno více faktory.

Například Brit Steve Walsh byl spojen se čtyřmi případy ve Velké Británii, později na dovolené ve francouzské lyžařské oblasti Les Contamines-Montjoie zřejmě nakazil až pět osob a potenciálně jednu na Mallorce.

Superšiřiči byli podle BBC zdokumentováni již na počátku 20. století, kdy jedna žena infikovala 51 lidí tyfem, přestože sama neměla žádné příznaky. V roce 1998 jeden student na střední škole ve Finsku infikoval 22 dalších spalničkami, přestože osm z nich bylo očkováno.

Kvůli rostoucím obavám svolal na pondělní dopoledne britský premiér Boris Johnson schůzi krizového štábu označovaného zkratkou COBRA. Podle médií se jednalo o čtyřfázovém plánu boje proti nemoci COVID-19, kterou nový koronavirus šířící se z Číny způsobuje. Čeká se, že vláda strategii odhalí v úterý.

V rozhovoru s novinářkou BBC Laurou Kuenssbergovou Johnson uvedl, že možnost dalšího přenosu viru je „pravděpodobná“. Johnson však po dnešním zasedání občany ujišťoval, že Británie je na případnou epidemii „velmi dobře“ připravena.

„Nyní se zdá, že není pochyb o tom, že to bude pro naši zemi představovat významnou výzvu. Jsme ale dobře připraveni a vláda a NHS se nezastaví v boji proti tomuto viru,“ uvedl Johnson.

V Británii aktuálně úřady evidují 40 osob, které se novým koronavirem nakazily. Po nedělním nárůstu bilance o 13 případů byly dnes ohlášeny další čtyři a tamní úřad pro veřejné zdraví varoval před výrazným zhoršením situace.

„Neřekl bych, že je cokoli nevyhnutelné, ale je to (dramatické rozšíření nákazy) nyní velmi pravděpodobné,“ citoval zpravodajský web BBC šéfa anglického Úřadu pro veřejné zdraví (PHE) Paula Cosforda.

Reklama

Doporučované