Hlavní obsah

Británie u soudu. Aktivisté chtějí zablokovat stavbu třetí dráhy na Heathrow

Aktivisté nechtějí další přistávací dráhu na letišti Heathrow.Video: Valérie Dvořáková , Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Britská vláda loni v červnu schválila stavbu třetí přistávací dráhy na největším londýnském letišti. Aktivisté teď rozhodnutí kritizují a chtějí se s vládou soudit, podle nich je ohrožena místní kvalita vzduchu a hrozí další nárůst emisí skleníkových plynů, které Británie slíbila snížit do roku 2020.

Článek

Aktivisté v Británii protestují proti stavbě třetí přistávací dráhy na letišti Heathrow. Autoři kampaně se chtějí soudit s vládou a jejich cílem je ochrana životního prostředí a místní kvalita vzduchu. Tvrdí také, že vláda udělala nezákonné rozhodnutí tím, že další stavbu na letišti povolila. Poslanci rozhodnutí o stavbě na největším londýnském letišti rozhodla už v červnu minulého roku, ranvej by se měla otevřít v roce 2026.

Podle kritiků ale zákon nezvažuje změnu klimatu a cíle udržitelného rozvoje. Jak píše server The Independent, Británie má své závazky v rámci dohody o klimatu z Paříže z roku 2015. Do roku 2020 má omezit emise skleníkových plynů, a to je, pokud se uskuteční stavba dráhy, z pohledu kritiků nemožné.

Vládní poradní orgán Výboru pro změnu klimatu také upozornil na to, že jsou ohroženy i vlastní závazky vlády, a to snížit emise uhlíku o 80 procent do roku 2020.

Ministr dopravy Chris Grayling však řekl, že je přesvědčen, že nové technické inovace by dostatečně vyčistily sektor a k porušení cílů nedojde. Podle nedávné zprávy skupiny Fellow Travellers není ale pravděpodobné, že by se v Británii v blízké budoucnosti zavedla například elektrická letecká doprava.

„Vláda nikdy neměla podpořit myšlenku na stavbu třetí dráhy, letiště Heathrow je už tak největším zdrojem emisí ve Spojeném království,” uvedla Laura MacKenzieová, aktivistka za kampaň pro změnu klimatu skupiny Přátelé Země.

Případ podaný mezinárodní sítí ekologických organizací Přátelé Země se začne projednávat v úterý u Nejvyššího soudu. Jedná se jen o jednu z pěti dalších právních případů ze stran organizací a také jednotlivců, kteří se postavili proti stavbě třetí dráhy.

Reklama

Doporučované