Hlavní obsah

Británie zmrazila konta spojená s praním peněz z Ázerbájdžánu

Foto: Shutterstock.com

NCA.

Reklama

Termín „ázerbájdžánská pračka peněz“ loni použila novinářská organizace OCCRP. Tehdy uvedla, že estonská pobočka banky vedla účty britských firem, které byly využívány ázerbájdžánskou elitou k uplácení evropských politiků, nákupu luxusního zboží a praní peněz.

Článek

Britští vyšetřovatelé dnes zmrazili bankovní účet spojený s případem mnohamiliardového praní ázerbájdžánských špinavých peněz. Síť investigativních novinářů tvrdí, že tyto peníze byly vyprány přes čtyři nastrčené firmy registrované ve Spojeném království. Informuje o tom agentura Reuters.

Britský Národní kriminální úřad (NCA) dnes sdělil, že vydal příkaz ke zmrazení účtu (tzv. AFO), který je novým nástrojem umožňujícím vyšetřovatelům rychlým způsobem zmrazit podezřelé výnosy z trestné činnosti. Tento příkaz byl podle NCA první, který se týkal „ázerbájdžánské pračky peněz“.

V říjnu jsme na webu detailně rozebírali konkrétní případ manželky bývalého šéfa ázerbájdžánské banky:

Luxusní nemovitosti, privátní letadla a golfové kluby. Británie bojuje proti špinavým miliardám, ale prohrává.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

NCA odmítla uvést další podrobnosti a také nenaznačila, zda má zmrazení účtu nějakou spojitost s případem kodaňské Danske Bank, která se letos ocitla uprostřed obrovského skandálu s praním peněz.

Termín „ázerbájdžánská pračka peněz“ loni použila novinářská organizace OCCRP. Tehdy uvedla, že estonská pobočka banky vedla účty britských firem, které byly využívány ázerbájdžánskou elitou k uplácení evropských politiků, nákupu luxusního zboží a praní peněz.

Interní zpráva Danske Bank, vydaná v září, o skandálu uvádí, že šest klientů estonské pobočky „mělo potenciální spojitost s ‚ázerbájdžánskou pračkou peněz‘ “. Všichni byli registrováni ve Spojeném království a měli stejného konečného beneficienta z Ázerbájdžánu, který však díky právní formě Limited Partnership zůstal v anonymitě. Dohromady těmito firmami údajně prošly tři miliardy eur (78 mld. Kč).

Britský whistleblower Howard Wilkinson, který do roku 2014 pracoval v estonské pobočce Danske Bank a upozornil na podezřelé transakce své nadřízené, řekl minulý měsíc Evropskému parlamentu, že v celém schématu hrály důležitou roli britské firmy a že je to pro Británii „ostuda“.

Reklama

Doporučované