Hlavní obsah

Británii hrozí největší propad od velké hospodářské krize ve 30. letech, varuje šéf její centrální banky

Možné katastrofické dopady brexitu předpovídá šéf Bank of England Mark Carney.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Propad ekonomiky o 8 procent, pokles cen nemovitostí o třetinu a růst úrokových sazeb až na pět a půl procenta. Tak vypadá nejkatastrofičtější scénář dopadů neorganizovaného odchodu Spojeného království z EU, se kterým přišla londýnská centrální banka. I ministr financí Philip Hammond přiznal, že při všech formách brexitu Británie zchudne.

Článek

Kanadský guvernér Bank of England Mark Carney, který je radikálním zastáncům brexitu dlouhodobě trnem v oku, pro BBC uvedl, že „velké části ostrovní ekonomiky nejsou připravené na variantu no-deal”. Právě ke scénáři, že Spojené království odejde z EU bez dohody, vývoj v Británii směřuje v případě, že Dolní sněmovna 11. prosince nepodpoří dojednanou brexitovou dohodu. Podle současného rozložení sil to vypadá, že premiérka Theresa Mayová hlasování jasně prohraje. Místopředseda labouristů John McDonnell mezitím připustil, že by mohlo být „nevyhnutelné” vypsat další referendum, pokud jeho strana nebude schopná vyvolat předčasné parlamentní volby.

Podle analýzy londýnského ministerstva financí by i schválení dohody o brexitu v kombinaci s omezením imigrace z členských států EU znamenalo propad britského HDP o 3,9 procenta v průběhu příštích 15 let ve srovnání se stavem, kdy by země v Evropské unii zůstala. Mimochodem k úplně stejnému číslu dospěl ve své odborné analýze také National Institute of Economic and Social Research (NIESR). Malou vzpruhu by pro ostrovní ekonomiku představovalo uzavření bilaterálních smluv o volném obchodu, které se ale nejspíš nepodaří dojednat tak rychle. Ministr financí Philip Hammond varuje, že extrémní situace, kdy by se Británie odporoučela z Evropské unie bez dohody a její obchodní aktivity by se řídily pravidly Světové obchodní organizace, by britského HDP snížila o katastrofických 9,3 procenta. Uzavření obchodní dohody s EU ve stylu Kanady by znamenalo o něco mírnější propad HDP, „jen” o 6,7 procenta.

Radikální zastánci brexitu okamžitě na ministerstvo financí a hlavně na guvernéra Bank of England zaútočili s tím, že znovu naplno rozpoutávají „projekt strachu”. „Když nejsou schopní ekonomické prognózy na příštích 6 měsíců, proč bychom jim měli věřit ohledně výhledu na dalších 15 let,” zaryl si na Twitteru bývalý šéf britské diplomacie Boris Johnson.

„Naším úkolem není doufat v to nejlepší, ale naopak se připravit na tu nejhorší možnou variantu,” vysvětluje přístup centrální banky Mark Carney. Právě jeho instituce byla svého času jedinou státní institucí, která si udělala „domácí úkoly” v podobě přípravy na variantu brexitu už v kampani před unijním referendem v červnu 2016. Například jednotlivým ministerstvům podobné přípravy tehdejší premiér David Cameron de facto zakázal. I proto výsledek plebiscitu zastihl britský státní aparát v nedbalkách a Britové nebyli vůbec přichystaní na začátek brexitových jednání s Evropskou unií.

Navzdory výše uvedenému ministerská předsedkyně Theresa Mayová v Dolní sněmovně tvrdohlavě obhajuje názor, že brexit neznamená automatické zchudnutí Spojeného království. Prounijní konzervativní poslanec Jo Johnson varuje, že je v sázce ekonomická důvěryhodnost Konzervativní strany v očích ostrovních voličů. Ekonomika je oblastí, kde jsou podle veřejnosti toryové dlouhodobě mnohem silnější v kramflecích než opoziční labouristé. To by už brzy mohlo přestat platit...

Reklama

Související témata:

Doporučované