Hlavní obsah

Britská armáda ukončí evakuaci civilistů z Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci britské armády na kábulském letišti evakuují lidi zpět do Spojeného království.

Reklama

Podle agentury Reuters ukončení britské evakuace z Afghánistánu oznámil náčelník generálního štábu britské armády Nick Carter.

Článek

Britská armáda v sobotu ukončí evakuaci civilistů z Afghánistánu, který tento měsíc ovládlo islamistické hnutí Tálibán.

„Blížíme se ke konci evakuace, který nastane během dnešního dne. Pak ještě bude nutné dopravit zpět naše vojáky,“ uvedl náčelník generálního štábu britské armády Nick Carter s tím, že se Británii nepodaří evakuovat z Kábulu všechny lidi, které by britské úřady chtěly dostat do bezpečí.

„Nebyli jsme schopni dostat pryč všechny, což nás velmi mrzí,“ dodal.

Britské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že Spojené království od 13. srpna evakuovalo z Kábulu 14 543 osob. Mezi evakuovanými jsou britští státní příslušníci, ale i téměř 8000 Afghánců, kteří mají podle BBC nárok na relokaci v rámci britského programu pro osoby pracující pro britskou vládu.

Británie tak nedokáže ze země dostat až 1100 afghánských občanů, kteří mají nárok na evakuaci do Spojeného království. V zemi podle britské vlády také zůstalo 100 až 150 Britů, kteří by podmínky pro vládní evakuaci mohli splnit.

Celkem bylo v uplynulých dvou týdnech z Kábulu dopraveno do bezpečí více než 100 000 lidí, převážně cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, jejichž životy by mohly být za režimu Tálibánu ohroženy.

Do 31. srpna ale mají na základě dohody s Tálibánem z Afghánistánu odejít američtí vojáci, kteří dohlížejí na bezpečnost kábulského letiště, čímž bude evakuační operace uzavřena. Některé země včetně Německa, Nizozemska, Kanady, Belgie, Dánska, Itálie či Švýcarska již v minulých dnech za zhoršující se bezpečnostní situace evakuace ukončily.

Francie ukončila evakuační lety z Afghánistánu v pátek večer. Evakuaci už ve středu ukončilo Polsko, brzký konec evakuací plánuje i Austrálie. Česká republika prohlásila svou vlastní evakuační misi za ukončenou minulý týden.

Na dotaz ohledně budoucí možné spolupráce s Tálibánem Carter poznamenal, že Británie může skutečně spolupracovat jen s vládami, které se řídí mezinárodním humanitárním právem.

Organizace spojených národů (OSN) se připravuje na to, že podle nejhoršího scénáře by do konce roku mělo z Afghánistánu uprchnout půl milionu nebo více lidí, napsal web The Times. Více než dva miliony Afghánců jsou již registrovány jako uprchlíci, a to bez započtení vnitřně vysídlených osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované