Hlavní obsah

Britská královna pasuje hrdinu koronakrize na rytíře

Britský kapitán Tom Moore.

Reklama

Britský kapitán Tom Moore se proslavil po celém světě, když na charitu určenou pro zdravotnický systém své země vybral více než 30 milionů liber (přes 931 milionů korun). Nyní bude pasován na rytíře.

Článek

Tom Moore se v dubnu zavázal, že do svých 100. narozenin na konci tohoto měsíce přejde stokrát dvorek za domem. Akce byla spojená s výzvou, aby lidé přispěli na pomoc britskému zdravotnickému systému, který se potýká s pandemií nemoci covid-19. Moore chtěl na počátku vybrat jen tisíc liber, ale ke dni jeho kulatého jubilea částka překročila neskutečných 30 milionů liber, informovala agentura Reuters.

Podle britského premiéra Borise Johnsona, který Moorea na povýšení do rytířského stavu navrhl, Moore poskytl zemi „světlo skrze koronavirovou mlhu“. „Jménem každého, koho jeho neuvěřitelný příběh zasáhl, chci kapitánu Mooreovi velmi poděkovat. Je skutečný národní poklad,“ prohlásil Johnson.

K narozeninám dostal podle BBC tento válečný veterán od královny hodnost plukovníka. Kromě osobního přání od královny se oslavenec dočkal také jmenování „čestným anglickým hráčem kriketu“ od bývalého kapitána národního týmu Michaela Vaughana. Ministr obrany Ben Wallace označil Toma Moorea za „inspirativního člověka“. „Zosobňuje nejen ducha naší neuvěřitelné komunity veteránů, ale také odhodlání tohoto národa,“ dodal.

Lídr labouristické strany Keir Starmer kapitánovi poblahopřál a řekl, že „inspiroval miliony lidí a pomohl nám všem oslavit mimořádné úspěchy zdravotnického systému“. „Tom svými činy ztělesnil národní solidaritu a ukázal nám, že při budování lepší budoucnosti může každý hrát svou roli,“ uvedl Starmer.

Moore, který se od úrazu pohybuje jen s pomocí chodítka, chtěl podle svých slov vyjádřit vděk britským zdravotníkům, kteří se o něj v minulosti vždy dobře postarali. Do stého roku života navíc vstoupil v čele hitparády – jeho verze písně You'll Never Walk Alone se umístila na první příčce britského žebříčku, díky čemuž se stal nejstarším člověkem, jehož singl se kdy na tomto místě objevil.

Moore se narodil v Keighley v Yorkshiru 30. dubna 1920. Chodil do místní základní školy a poté se vyučil v oboru civilního inženýrství. Do armády nastoupil na začátku druhé světové války, během níž sloužil v Indii a Barmě. Po válce se stal instruktorem ve škole obrněných bojových vozidel v dorsetském Bovingtonu.

Reklama

Související témata:

Doporučované