Hlavní obsah

Britská královna se stahuje z veřejného života. Na neurčito, kvůli pandemii

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II.

Reklama

Britové se v příštích měsících budou muset obejít bez přítomnosti královny. Čtyřiadevadesátiletá Alžběta II. oznámila, že se na neurčito stahuje z veřejného života. Rozhodnutí učinila kvůli koronavirové nákaze.

Článek

Britská královna je u moci už 68 let a její poslední rozhodnutí má vyústit v nejdelší pauzu od panovnických povinností. Už před nějakou dobou se z Londýna přesunula na hrad Windsor, který leží zhruba 40 kilometrů na západ od britské metropole. A na Windsoru chce i zůstat, a to zatím na neurčito.

Podle informací, s nimiž přišel britský list The Times, znamená ono neurčito nejméně několik měsíců. Otazník totiž visí i nad královniným podzimem – mimo jiné nad plánovanou státní návštěvou delegace z Jihoafrické republiky.

Z Windsoru se obvykle královna vrací zpět do londýnského Buckinghamského paláce v květnu, odkud pak každoročně odjíždí v červenci na skotské panství Balmoral. Letos tomu ale bude podle královniných poradců jinak – kvůli koronavirové pandemii neplánuje Alžběta II. žádné přesuny, dokud hrozba nepomine. Co se týče královských zahraničních cest, tuto povinnost přenechala královna svým nástupcům, synu Charlesovi a vnuku Williamovi. Na svou poslední cestu vyrazila zhruba před pěti lety na Maltu.

Narušení plánů je pro britskou královnu podle Timesů rána. V minulosti řekla, že „má pocit, že musí být viděna, aby byla uvěřitelná“. I kvůli této myšlence se Alžběta II. dvakrát objevila na televizních obrazovkách Britů během karantény, která ve Spojeném království trvá od konce března. Minulý měsíc přilákal její projev k televizím okolo 24 milionů diváků. Podruhé před národ vystoupila před několika dny kvůli oslavám Dne vítězství, tedy evropského konce druhé světové války.

Na Windsoru královna pobývá od 19. března

Královna se naposledy na veřejnosti ukázala devátého března ve Westminsterském opatství, kde se konala bohoslužba v Den Commonwealthu. O deset dní později se spolu se svým skoro devětadevadesátiletým mužem Philipem, vévodou z Edinburghu, přesunula na Windsor. Podle Timesů pokračuje v práci i takto distančně – skrze telefonáty nebo videokonference je v pravidelném kontaktu s britským premiérem Borisem Johnsonem i světovými lídry.

„Královna neudělá nic, co by bylo v rozporu s doporučeními pro lidi její věkové kategorie, všemi vhodnými radami se bude řídit. Diskutuje se o tom, co bychom mohli a nemohli dělat v říjnu. Spoustu povinností jsme zatím nezrušili, ale žádné nové do diáře Jejího Veličenstva v tuto chvíli nepřibývají,“ řekl Timesům zdroj z královnina okolí.

Foto: Profimedia.cz

Královna při své poslední cestě před pěti lety na Maltu.

„Pokud bude v příštích měsících řečeno, že je pro ni v pořádku se vrátit do Londýna, mohla by tak učinit. Do té doby ale chce, aby ji národ vnímal jako zodpovědnou za své činy,“ dodal nejmenovaný zdroj.

To potvrdil i další nejmenovaný zdroj z prostředí královské rodiny. „Nemyslím si, že ji v blízké době uvidíme. Nikdo to nebude riskovat, zčásti i kvůli hrozící druhé vlně (koronavirové pandemie) později v tomto roce,“ uvedl zdroj.

Kromě královny budou letos v létě chybět v Buckinghamském paláci i turisté. Sídlo totiž poprvé za posledních 27 let zavře svou bránu před veřejností. Palác přitom každoročně navštívilo více než půl milionu lidí, kteří si vstup do státnických prostor a na speciální výstavy zaplatili, čímž zasponzorovali údržbu královských sídel i sbírek. Letošní výstava měla tématiku královských mazlíčků, podle Timesů bude nejspíš přesunuta.

Reklama

Doporučované