Hlavní obsah

Britský soud zamítl žádost rodičů o převoz nevyléčitelného batolete do Vatikánu, podle lékařů je léčba nehumánní

Britský soud zamítl žádost rodičů o převoz nevyléčitelného batolete do Vatikánu.Video: Twitter.com, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemocnice, ve které se nachází nevyléčitelně nemocný Alfie Evans, vydala prohlášení, že nemoc má na jeho tělo takové následky, že je nelidské, aby se pokračovalo v další léčbě.

Článek

Britský soud vyloučil přepravu nevyléčitelně nemocného batolete Alfieho Evanse do Vatikánu, který nabídl další péči. Soud po vleklé právní bitvě s rodiči 23měsíčního Alfieho už dříve rozhodl, že chlapec bude odpojen od přístrojů. Za zachování chlapcova života se přimlouval i papež František, který se minulý týden setkal s jeho otcem. Itálie chlapci v pondělí udělila italské občanství, aby transport a léčbu administrativně usnadnila.

Soud ve středu požádal liverpoolskou nemocnici Alder Hey, se kterou se rodiče soudili, aby zvážila chlapcovo propuštění domů. To nemocnice zatím odmítá kvůli nepřátelským reakcím, jež případ vyvolal. Představitelé nemocnice uvedli, že skeny Alfieho hlavy potvrdily degradaci jeho mozku a další léčbu považují za zbytečnou, ale také nehumánní. Soud potvrdil stanovisko nemocnice, že „není v nejlepším zájmu Alfieho pokračovat v léčbě, ani jej za tímto účelem přepravovat do zahraničí”.

Oznámení nemocnice Alder Hey z 24. 4. 2018:

Dnes večer rozhodl vrchní soud, že je v Alfieho nejlepším zájmu, aby se pokračovalo s plánem postupného ukončení jeho života. Ten byl speciálně vytvořen pro Alfieho týmem doktorů a zdravotníků, kteří se o něj po celou dobu starali.

Naší nejvyšší prioritou zůstává ujištění veřejnosti o tom, že Alfie i nadále dostává péči, již si zaslouží, aby se zaručilo jeho pohodlí, důstojnost a soukromí. To zahrnuje i blízkou spolupráci s Kate a Tomem, kteří s ním chtějí trávit čas.

Byli bychom rádi, aby byl našim zaměstnancům, pacientům a jejich rodinám v nemocnici prokazován respekt a porozumění.

Chlapec je v „polovegetativním stavu“ - trpí degenerativním neurologickým onemocněním, které lékaři nedokázali přesně určit. Při životě ho udržují přístroje, od kterých byl v pondělí večer odpojen. Chlapcův otec Tom Evans ve středu uvedl, že Alfie přežil devět hodin bez pomoci, a tak mu lékaři znovu zavedli kyslík a začali ho hydratovat.

Rodiče chtějí nechat své dítě převézt do Itálie, kde jeho léčbu nabídla vatikánská dětská nemocnice Bambino Gesú. K případné chlapcově přepravě poskytlo letadlo italské ministerstvo obrany. Podle italského velvyslance v Londýně může přeprava začít v řádu několika minut.

Žádost rodičů o převoz nemocného chlapce do jiné nemocnice už dříve odmítl Evropský soud pro lidská práva.

Podobný případ se v Británii už jednou stal. Minulý rok zamítl britský soud převoz jedenáctiměsíčního Charlieho Garda do Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované