Hlavní obsah

Brněnské hotely lákají hosty na zvýhodněné turistické atrakce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hotely a penziony mohou ode dneška ubytovat nejen hosty, kteří cestují za prací či lékařem, ale po více než pěti měsících se otevřely turistům.

Článek

Naplněnost v brněnských hotelech se počínaje dneškem výrazně nezměnila a pořád je nízká, lepší vyhlídky jsou na následující víkendy. Někteří hoteliéři lákají na zvýhodněné turistické atrakce, vyplývá z odpovědí zástupců ubytovacích služeb, které ČTK oslovila.

Brněnské hotely jsou zaměřené především na kongresy a veletrhy. Hotel Courtyard by Marriott chce přilákat i rodiny. „Připravili jsme nabídku pro rodiny, kdy je ubytování a stravování pro děti zdarma. Návštěvníci přijíždějící za poznáním mohou využít nabídku s parkováním a turistickou kartou Brnopas zdarma. S navýšením povolené kapacity pro konferenční akce navíc očekáváme zvýšenou poptávku po obchodních i společenských akcích včetně svateb,“ sdělil za hotel Štěpán Malý.

V hotelu Barceló zatím v pracovní dny převládají lidé na služebních cestách. „Situace se ale každým dnem zlepšuje, víkendy se začínají plnit domácí turistickou klientelou. Hotely městského typu však potřebují i zahraniční turistickou poptávku. Potřebujeme otevření hranic turistům a minimalizaci cestovních restrikcí nejen na straně České republiky, ale i na straně zdrojových zemí a samozřejmě očkování,“ poznamenala oblastní ředitelka hotelu Markéta Janatová.

Pro hosty jsou připravené novinky ve spolupráci s brněnským turistickým a informačním centrem nebo jihomoravskou centrálou cestovního ruchu. „V Brně výborně funguje propojenost komerčního sektoru a veřejných institucí podporujících cestovní ruch, snažících se přizpůsobit rychle a efektivně aktuální situaci. Ode dneška je možné si v hotelu k ubytování zakoupit turistickou kartu Brnopas za velmi výhodných podmínek a navštívit řadu brněnských atrakcí, například získat i možnost dostat se do vily Tugendhat,“ dodala Janatová.

Hotel Santander těží přes podzim a zimu především z firemních akcí, od dubna začíná svatební sezona. „Situace pořád není moc dobrá, firemní zákazníci nejezdí. Buď šetří nebo vše řeší on-line. Svatební večírky kvůli omezenému počtu také zatím nemáme, ale na léto jsme plní. Některé nevěsty si přesouvaly rezervace i třikrát a nakonec mají hostinu třeba ve čtvrtek. Turisté nejsou naše cílová skupina, protože nenabízíme například wellness či další doplňkové služby,“ řekla za hotel Veronika Navarová.

Podle ní se situace v hotelích zlepší až během let. „Mám takovou zkušenost i po ekonomické krizi v roce 2008. Před krizí firmy zaplatily ubytování třeba pěti lidem, po krizi už jen hlavnímu manažerovi. Nyní to bude stejné, počítám, že se nám uleví za čtyři - pět let,“ dodala Navarová.

Lidé se při příjezdu do hotelu musejí prokázat negativním PCR nebo antigenním testem ne starším než 48 hodin, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání covidu-19 v uplynulých 180 dnech. Host s negativním testem se bude moci ubytovat na sedm dní, při delším pobytu bude třeba test zopakovat.

Reklama

Doporučované