Hlavní obsah

Brno chce postavit v lokalitě Veveří nové sběrné středisko odpadu

Foto: Getty Images

Ilustrační obrázek.

Reklama

Brněnští radní plánují výstavbu nového sběrného střediska odpadu v lokalitě Veveří. Současné už nevyhovuje zázemím ani velikostí. Náklady na stavbu budou kolem deseti milionů korun.

Článek

Radnice už záměr na stavbu střediska schválila. Podle města plocha současného střediska o výměře 620 metrů čtverečních není pro bezproblémovou obslužnost dostatečná, chybí i napojení na vodovod a kanalizaci. Kvůli poloze v centru je středisko podle města důležité pro nakládání s komunálním odpadem a lidé ho hojně využívají.

„Jen během posledních dvou let zde Brňané ročně odevzdali kolem 880 tun odpadu z celkových 20 tisíc tun. Kromě objemných, nebezpečných a materiálově využitelných složek komunálního odpadu zde občané ukládají i dále využitelné věci a nábytek v rámci projektů předcházení vzniku odpadů,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nové sběrné středisko vznikne v blízkosti Právnické fakulty Masarykovy univerzity a po levé straně budoucího parkovacího domu. Je navrženo tak, aby lépe odpovídalo požadavkům na bezproblémový provoz a platným hygienickým normám. Areál o celkové ploše 1125 metrů čtverečních bude oplocen a kolem plotu budou vysázeny vhodné nízkorostoucí dřeviny, aby lépe zapadl do okolního prostředí. Vlastníkem a provozovatelem Sběrného střediska odpadu Veveří bude město Brno, obsluhu zajistí společnost SAKO Brno.

Velký zájem je v místě zejména o projekt další využitelnosti starších, stále funkčních věcí, takzvaný RE-USE; denně se zde objeví několik desítek lidí. Mezi ostatními sběrnými středisky, kde je také realizován, má Veveří jasné prvenství ve vybraných penězích darovaných na veřejnou sbírku za předměty v rámci projektu RE-USE. Měsíčně se zde vybere na 10 tisíc korun.

Reklama

Doporučované