Hlavní obsah

Brno mělo mít jeden z nejvyšších mrakodrapů. Odpor lidí nutí developera budovu snížit

Triangl Tower má s výškou necelých osmdesáti metrů dominovat centru Brna.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Tomi invest chce u největšího brněnského parku postavit 23patrový dům.

Článek

Sousedi hovoří o aroganci peněz, developer o zbytečné hysterii. V Brně vrcholí bitva o mrakodrap, který by se zařadil mezi nejvyšší budovy v Česku. Už za několik dní má magistrátní odbor územního plánování vydat klíčové stanovisko k projektu Triangl Tower. Pokud mu dá zelenou, u největšího brněnského parku začne vznikat 23patrová stavba, proti níž se zvedla nebývalá vlna odporu. Petici podepsaly téměř tři tisícovky lidí, stavba vadí městskému architektovi i části politiků.

Proti domu vystupují i Zelení z končícího vedení městské částí. „Nemyslela jsem si, že je v dnešní době ještě něco takového možné. Ze strany investora je to jednání z pozice, že máte hodně peněz a že vám projde všechno, na co budete tlačit,” sdělila končící místostarostka Jasna Flamiková.

Podle ní projekt hrubě naruší územní plán. Investor to odmítá. „Jdeme v kontextu územního plánu. Neděláme nic proti němu, tuhle stavbu nic nezakazuje,“ sdělil jednatel společnosti Tomi invest a investor stavby Miroslav Kachlík.

Navíc se chlubí kladnými dílčími posudky od úřadů. „Máme už povolení od hygieny, hasičů, odboru životního prostředí i magistrátního odboru dopravy,” řekl.

Kachlík není v byznyse nováček, podílel se na stavbě nedaleké šestnáctipatrové Rezidence Lužánky. „Je to trošku i moje dítě. Také proti této stavbě se protestovalo, a nakonec nikomu nevadí,” dodal.

Triangl Tower vyvolal mezi lidmi vlnu nesouhlasu. Má stát ve vnitrobloku mezi okolními domy. Obyvatelům tak hrozí, že se namísto výhledu do klidné zahrady se stoletými platany dočkají pohledu na zdi garáží výškového domu. Mrakodrap Triangl Tower má čnít nad okolím ve výši osmdesáti metrů. Developer plánuje téměř 180 bytů, ale i kanceláře a 200 parkovacích míst v suterénu. Na střeše garáží ve výšce čtyř metrů nad okolní zástavbou podle vizualizací vyroste zahrada.

Nahradí cenné stoleté platany a javor. „Stromy bohužel musejí stavbě ustoupit. Budou nahrazeny prvky zeleně. Vnitroblok bude mnohem zelenější a kultivovanější,“ slíbil Kachlík. Podle odpůrců stavby je to jen způsob, jak uchlácholit veřejnost. „Ten park je jen iluze,“ sdělila iniciátorka petice Gabriela Stögerová.

Podle zahradní architektky Ireny Martinec Lipusové navíc není možné, aby zeleň v navrhovaném provedení přežila. „Plocha, kterou tam pokryjí plánovaně vysazené stromy nebude spolu s betonem činit příjemné klima. Stromy budou živořit, budou to pacienti bojující o přežití,“ řekla Lipusová.

Lidé z okolí založili spolek Sousedé Lužánek. Vadí jim ztráta soukromí i zhoršení už tak špatné dopravní situace v okolí. „Je to blízko velké křižovatky. Blízko jsou hasiči, je tam také problematický přechod, protože na něm nemůžou být semafory právě kvůli výjezdu hasičů,“ namítla Stögerová.

Dopravní situaci zhorší podle petičníků také nedostatek míst v plánované garáži. „Pokud přibude dalších 180 bytů, tedy i spousta dalších aut, tak to celou dopravní situaci ještě zhorší,“ řekla Flamiková. Podle investora ale výstavbou garáže auta z ulice naopak zmizí. „Parkování musíme udělat a nadimenzovat tak, aby auta všechna pojala, a uvolnila tak prostor v ulici nejen pro rezidenty, ale také pro ostatní obyvatele Brna,“ sdělil Kachlík.

Konečné rozhodnutí náleží magistrátnímu odboru územního plánování. Výsledné stanovisko má být známé v řádu několika dnů. Kachlík pro Seznam Zprávy přiznal, že se projekt může uskromnit. „Jsem si vědom problému, který představuje výška. Jsme připraveni jednat o snížení počtu pater,“ řekl Kachlík.

Na okleštění pater je připravená i projekční kancelář A Plus. „Očekáváme negativní stanoviska některých úřadů. Budeme reagovat změnou návrhu,“ sdělil Seznamu výkonný ředitel A Plus Patrik Tuza. Společnost patří do investiční skupiny DRFG. Její čelní tvář David Rusňák má blízko k hnutí ANO.

Strana se stejně jako ODS před volbami proti projektu nevymezila. Obě uskupení spolu pravděpodobně zasednou v nové koalici v Brně-středu. Se stavbou však nesouhlasí navrhovaný starosta městské části a architekt Vojtěch Mencl. „Z profesního pohledu architekta pokládám tento návrh v dané lokalitě za nevhodný,” uvedl Mencl, který kandidoval za ODS.

Protestující věžák nehodlají akceptovat. „Pro mou rodinu by to byla v tomto místě asi konečná, i kdybychom přežili několik let stavby v prachu a hluku,“ řekla Stögerová. Založili spolek Sousedé Lužánek a proti mrakodrapu budou bojovat dál. Kachlík označil protestující za partu křiklounů. „Máme souhlasné vyjádření občanů v řádu stovek, odpor jiných hraničí s hysterií,“ dodal.

Konečná podoba mrakodrapu u Lužánek závisí na stanovisku odboru územního plánu a rozvoje. „Pokud získáme potřebná povolení, můžeme začít stavět do roka a půl. Vlastní stavba potrvá maximálně dva roky,“ upřesnil plány Kachlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované