Hlavní obsah

Brno půjčí dvěma městským nemocnicím 180 milionů na nové přístroje

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno půjčí Úrazové nemocnici a Nemocnici Milosrdných bratří 180 milionů na nové přístroje. Obě nemocnice zřizované městem chtějí pořídit přístroje zhruba za 290 milionů a žádají na to dotace z Evropské unie.

Článek

Nemocnice by měly získat 100 procent částek. Než peníze dostanou, pomůže jim město. Poskytne ale nižší částku s ohledem na rozčlenění projektu na jednotlivé etapy.

Nemocnice požádaly o dotaci z programu Evropské unie REACT–EU, vypsanému na pomoc v boji s nemocí covid-19 a zvýšení odolnosti při podobných hrozbách. Než bude dotace schválena, poskytne město návratnou finanční výpomoc. Úrazová nemocnice žádá o 140,5 milionu a od města dostane 85 milionů. Nemocnice Milosrdných bratří žádá o 147 milionů a město jí poskytne 95 milionů.

Brněnské nemocnice chtějí nově vybavit jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační oddělení, operační sály a diagnostická pracoviště. Jde o přístroje pro operační sály, například laparoskopickou věž nebo kompletní operační stoly s příslušenstvím i mikroskopy a centrifugy pro laboratoře.

Česko může získat z programu REACT-EU až 18,4 miliardy korun. Peníze mají přispět na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Reklama

Doporučované