Hlavní obsah

Brno si nechalo za dva miliony udělat analýzu o budoucnosti Veletrhů Brno

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Brna si nechalo zpracovat analýzu, která má odpovědět na možnou budoucnost Veletrhů Brno, což je akciová společnost ve stoprocentním vlastnictví města.

Článek

„Důvodem je koronavirová situace, kvůli níž se od půlky března nekonají veletrhy a ani na podzim se neuskuteční většina plánovaných akcí. Společnost kvůli tomu počítá milionové ztráty. Město za analýzu, kterou vypracovala za měsíc a půl firma Deloitte, zaplatí téměř dva miliony korun,“ napsal mluvčí města Filip Poňuchálek.

Datum odevzdání analýzy je podle znění smlouvy, jež je dostupná v registru smluv, 24. srpna. Kdy bude město výsledky prezentovat, zatím není stanovené. „Vedení města Brna si je vědomé toho, že Veletrhy Brno jsou nejpostiženější městskou firmou v souvislosti s pandemií koronaviru. Situaci brněnští radní intenzivně řeší a na každém zasedání je jim předložena zpráva, která je informuje o aktuálním stavu ve firmě,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Analýza má městu navrhnout případnou restrukturalizaci s ohledem na budoucnost veletržního byznysu a další postup. „Mám však obavy, že se společnost v nejbližší době nebude moci vrátit ke své primární činnosti, tedy k veletržnictví a výstavnictví. Budeme muset hledat jiné cesty, jakými by se měly brněnské veletrhy vydat a jak by měly být financovány. Zároveň se snažíme jednat se státem o tom, aby byla striktní omezení v této oblasti zmírněna a veletrhy mohly opět fungovat,“ uvedla Vaňková.

Na zadání analýzy upozornily Parlamentní listy, uvedly i odměny pro tvůrce analýzy, které se podle postavení v auditorské společnosti pohybovaly od 2226 korun za hodinu až po 8268 korun.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše jsou hlavním problémem nikoli samotná pandemie, ale podle něj nelogická omezení ze strany epidemiologů, kteří již dávno povolili otevřít velká nákupní centra s denní návštěvností mnoha tisíců lidí, zatímco veletrhy se konat nesmí. Kvůli tomu se všechny veletržní akce s denní návštěvností tisíců lidí zrušily či přesunuly na další rok a společnost tak letos sčítá mnohamilionové ztráty a musela sáhnout i k propouštění zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované