Hlavní obsah

Brno vidělo, jak šermují ti nejlepší. Rodící se sportovní hvězda ukázala Čechům nepříliš známý sport

Podívejte se na reportáž z šermířské exhibice Alexandera Choupenitche.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Alexander Choupenitch vyhrál bronz na mistrovství Evropy, skutečný vrchol kariéry má ale přijít až za dva roky na olympiádě v Tokiu. Nejlepší český šermíř se dere mezi světovou špičku, touží dojít na úplný vrchol. Jak se ohánějí fleretem ti nejlepší, ukázal v pondělí na své exhibici v Brně.

Článek

V klimatizovaném sále byl velmi rychle vydýchaný vzduch, z čela 24letého sportovce se řinul pot. Ač se jednalo jen o exhibici, leckoho zaskočilo její tempo a nasazení. „Vyhecovalo nás to a šli jsme do toho úplně naplno. Říkal jsem si, že to bude takové opatrnější, ale nedali nám vůbec nic zadarmo. Já tam fakt nechal duši, brutus,“ řekl Alexander Choupenitch.

„Tohle byl vrchol, svátek šermu. Žádný takový zápas v Česku není. Doufám, že to diváky zaujalo. Byly v tom emoce i fakt dobré zásahy,“ pokračoval nadšeně po zápase, v němž spolu s nadějným kadetem Markem Totuškem těsně porazili hvězdnou ruskou dvojici Dmitrij Rigin - Arťom Sedov.

Choupenitch je elitní český šermíř, který postupnými krůčky míří mezi absolutní světovou špičku. Měl by být i jednou z velkých českých medailových nadějí pro olympiádu v Tokiu. Na nedávném mistrovství Evropy vybojoval s fleretem bronz. A to i přesto, že v Česku pro trénovaní jednoho z nejtradičnějších sportů, jenž je součástí letních olympijských her už od jejich premiérového ročníku v roce 1896, nejsou ty nejlepší podmínky. Ani kvalitní sparingpartneři.

Sám Choupenitch musí za kvalitním tréninkem dojíždět do Londýna, New Yorku nebo Ruska. Mimo jiné i proto v brněnském hotelu Intercontinental ve středu večer svou exhibici zorganizoval. A to ve snaze zpopularizovat šermířský sport v Česku.

Jedinečný zápas proti ruské dvojici se stal vrcholem šestidenního kempu, na kterém se Choupenitch spolu s ruskými soupeři věnoval denně šestadvaceti dětem nejen z Česka, ale například i z Velké Británie. „Komu se podaří si zašermovat s olympioniky? Moc jsem si to užil, bylo to super,“ řekl teprve šestnáctiletý Totušek, pro něhož byl zápas s Rusy zatím životním soubojem.

Reklama

Související témata:

Doporučované