Hlavní obsah

Česko posílá na mistrovství novou hvězdu. Plavkyně Apostalon už stihla přepsat rekord

Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V půlce července během své premiéry na mistrovství republiky v Podolí překonala Anika Apostalon český rekord na stovce volným způsobem, zvítězila i na poloviční trati a na obou kraulových disciplínách splnila limity pro mistrovství Evropy.

Článek

Na evropský šampionát v Glasgow, který startuje v pátek, se chystá třináct českých plavců. Kromě největších domácích hvězd, Simony Baumrtové a Jana Micky, se v českých barvách poprvé představí i americká plavkyně Anika Apostalon. Třiadvacetiletá rodačka z Nového Mexika díky českým kořenům minulý rok získala české občanství. Na národním šampionátu zazářila, a získala tak nominaci na svůj první mezinárodní závod.

„Máma je Češka, narodila se ve Vlašimi. My jsme tady byli skoro každé léto přes prázdniny,” vysvětluje Apostalon velmi dobrou češtinou. „Doma jsme mluvili česky,” říká plavkyně. Důvodem, proč začala s plaváním, bylo počasí v rodném městě. „V Albuquerque je strašné vedro a máma nechtěla být venku a dívat se třeba na fotbal.”

Apostalon se pokoušela už dvakrát kvalifikovat na olympiádu. Poprvé v sedmnácti letech na londýnské hry v roce 2012, o čtyři roky později se zkoušela probojovat i do Ria. Touha po olympiádě a celkově po startování na mezinárodních závodech je jedním z důvodů, proč si Američanka zažádala o české občanství: „Od toho roku 2012 jsem viděla, že mi občanství dá víc možností.”

Na národní mistrovství vtrhla jako uragán a překonala český rekord na stovce volným způsobem, zvítězila i na padesátce a nominovala se na mistrovství Evropy. Že by mohla přepsat český rekord, vůbec netušila. „Pořád mě to trochu překvapuje, že se to stalo, říká plavkyně, která svůj výkon ještě úplně nevstřebala. „Myslím ale, že se pořád můžu zlepšit, tak s tím nechci být spokojená.”

Do Glasgow se Apostalon těší. „Bude to něco jiného. Chci se něco naučit.” Závodit pod českou vlajkou jí problém dělat nebude. „Cítím, že mám jednu nohu v každé zemi. Tak nemůžu říct, že se cítím víc jako Američanka, nebo jako Češka.”

Podívejte se na reportáž sport.cz z tréninku Aniky Apostalon:

Video: Sport.cz

Reklama

Související témata:
Anika Apostalon

Doporučované