Hlavní obsah

Brno vyčlenilo deset milionů korun na bezbariérové úpravy komunikací

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Vedení města Brna letos vyčlenilo deset milionů korun na bezbariérové úpravy komunikací. Týkají se zastávek, přechodů a chodníků.

Článek

Ve městě funguje poradní sbor, jenž se zabývá podněty od lidí ve formě zpráv nebo fotografií. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) reaguje hlavně na požadavky lidí s pohybovým, sluchovým nebo zrakovým handicapem.

Plně bezbariérová je po úpravách zastávka městské hromadné dopravy Hrnčířská na tramvajové lince z centra do Králova Pole. Na nástupních ostrůvcích i přilehlých chodnících jsou nově také prvky pro nevidomé a slabozraké. „Museli jsme vyřešit úpravu části ploch přiléhajících bezprostředně k nástupištím zastávek,“ řekl Hladík. Povrch doplňují na zastávce a jejím okolí nové obrubníky.

Změny čekají také zastávku Tábor v Žabovřeskách ve směru z centra na Komín. „Je to důležitá přestupní stanice, kde se kříží autobusové a tramvajové linky,“ uvedl Hladík. Komplikovaný přestupní uzel s vlakovou, autobusovou a tramvajovou dopravou je také nádraží v Králově Poli, kde přibyly vodící linie pro nevidomé.

Tři hlavní projekty doplňují drobné opravy a úpravy, především nové přechody pro chodce. „Snažíme se pojmout celé město, nezabývat se jen jeho středem. V ulici Majdalenky chyběl přechod celá léta,“ sdělil Hladík. Centra Brna se týká například oprava chodníků v Pellicově ulici, kde mají problém vozíčkáři a maminky s kočárky.

Vedení města Brna se zabývá i podněty pro další roky. Jeden z nich se týká nového přechodu pro chodce v ulici Terezy Novákové v Řečkovicích a odstranění schodů, které vedou z ulice do zastavěné části.

Reklama

Doporučované