Hlavní obsah

Brusel svolal rychlou poradu kvůli uprchlíkům, Česko u toho nebude

Foto: ČTK

Reklama

V Bruselu se v neděli uskuteční neformální schůzka šéfů států a vlád několika členských zemí Evropské unie k migraci a azylové politice.

Článek

Evropská komise pozvala na nedělní minisummit o migraci „zainteresované” státy, které to jsou, ale oficiálně neupřesnila.

Kromě německé kancléřky Angely Merkelové, rakouského kancléře Sebastiana Kurze a předsedy EK Jeana-Claudea Junckera se minisummitu patrně zúčastní také zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka a Bulharska, uvedly agentury AFP a AP.

Česko podle mluvčí vlády Barbory Peterové na schůzce zastoupeno nebude.

Nová čísla kolem uprchlíků - jejich počet poklesl, ale stále jich je víc než před začátkem současné migrační krize (více ve videu):

Rozhovor s Jiřím Hoškem o nových číslech kolem uprchlíků.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Představitelé členských zemí EU se v Bruselu sejdou před summitem všech osmadvaceti států, který se bude konat příští čtvrtek a pátek. Tématem setkání mají být podle agentury APA nelegální migrace, posílení dublinské dohody o odpovědnosti členských států Unie za vyřízení žádostí o azyl a evropská pohraniční stráž Frontex.

„Summit patrně svolává státy klíčové ve sporu o trvalou odpovědnost. Je logické, že Rakousko jakožto budoucí předsednická země je pozváno. My budeme mít možnost o těchto tématech mluvit mezi zeměmi V4 a Rakouskem už zítra (ve čtvrtek) v Budapešti. To je naše platforma a pan Kurz je podobně smýšlející, takže lze využít našeho zítřejšího (čtvrtečního) setkání ke koordinaci mezi středoevropskými zeměmi,” napsala ČTK Peterová.

Spekulace o tom, že se ještě tento týden bude konat mimořádný summit některých zemí k migraci, se objevily už o víkendu v souvislosti s vládní krizí v Německu, kterou vyvolal spor o migrační plán mezi ministrem vnitra Horstem Seehoferem a kancléřkou Merkelovou. Mluvčí německé vlády v neděli ale odmítl spekulace komentovat s tím, že summity jsou záležitostí evropských institucí.

Kancléřka Merkelová chce najít evropské řešení migračního problému. Seehofer a další politici z CSU nechtějí čekat a některé migranty chtějí odmítat přímo na hranici. Kancléřka se obává, že by to spustilo dominový efekt.

Reklama

Související témata:

Doporučované