Hlavní obsah

Bruselu dochází trpělivost s auditem. Česko dělá mrtvého brouka

Holding Agrofert, kvůli kterému je premiér ve střetu zájmů.

Reklama

Začátek prosince nebyl pro premiéra Andreje Babiše nejlepším obdobím. Bylo obnoveno jeho trestní stíhání a Evropská komise konstatovala, že je ve střetu zájmů. Bruselu, zdá se, navíc přetekl pohár trpělivosti.

Článek

Právníci Agrofertu si stěžují, že jim Česká republika upřela možnost vyjadřovat se k průběhu auditu, který se jich přitom týká. Jak upozorňuje ve svém textu novinář David Klimeš, situace dokonce došla tak daleko, že advokáti holdingu napsali do Bruselu žádost o schůzku, aby vůbec měli možnost podat svůj pohled na kauzu.

Podle Klimeše je otázkou, proč to tak je, když dlouhodobě „česká pozice kopírovala zájmy Agrofertu“. Nicméně jak sám dodává, je možné, že právě toto využije holding k protiútoku. Podle Klimeše Česká republika zároveň rozporovala skoro každou větu auditní zprávy, zároveň však procesně dělala „mrtvého brouka“.

Výsledkem pasivity je však mimo jiné také to, že generální ředitel ředitelství pro regionální politiku Marc Lemaître přestal skrývat své rozhořčení při komunikaci s českou stranou. „Musím vyjádřit svůj údiv nad pozicí členského státu, že jen Komise je odpovědná za právo třetí strany být vyslyšen ve věci auditu, který provádíme. Nesouhlasím s touto pozicí,“ cituje Lemaîtrův dopis Klimeš. V tom Lemaître také kritizuje pozici české strany, podle které „zde nejsou žádné nové informace od zúčastněných stran“. Připomínky Agrofertu tak místo toho, aby zůstaly v České republice, nejdříve putovaly do Bruselu, odkud se vrátily zpět jako příloha auditu.

„Závěry auditního šetření zohledňují připomínky českých úřadů. My jsme posílali pouze připomínky českých úřadů. Ministerstvo nemuselo zohledňovat připomínky společnosti Agrofert. Pokud by Agrofert chtěl poslat připomínky, měl tak učinit sám,“ okomentovala zjištění pro Seznam Zprávy ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Audit řeší střet zájmů premiéra Andreje Babiše díky svému vlivu na koncern Agrofert. Babiš je v politice od ledna 2014, kdy ve vládě Bohuslava Sobotky zastával post ministra financí. Od té doby dlouhodobě rostou dotace, které jeho holding dostává od státu i Evropské unie.

V roce 2013 Agrofert na dotacích získal 1,11 miliardy korun, od té doby, co je Andrej Babiš v politice, toto číslo prudce vyskočilo a v roce 2017 šlo dokonce o necelé dvě miliardy. Celkem mezi lety 2014 a 2018 firma na dotacích dostala 8,357 miliardy. V současné době se řeší, jestli bude Česká republika vracet Evropské unii 235 milionů, které měl holding čerpat navzdory střetu zájmů premiéra. Ty dokonce Česká republika vyplácela i poté, co EU přívod peněz zastavila. Podle serveru iRozhlas šlo v květnu o více než 161 milionů korun včetně 100 milionů na stavbu linky na výrobu toastového chleba.

Reklama

Doporučované