Hlavní obsah

Bude to škoda za miliony, vzkazuje majitel elektrárny. V Greenpeace se těší na žalobu

 

Reklama

Už druhý den jsou aktivisté Greenpeace na komíně chvaletické elektrárny. Majitel jim na dálku posílá účet za škody.

Článek

Společnost Severní energetická bude chtít po hnutí Greenpeace zaplatit škodu, kterou jeho aktivisté zavinili tím, že vylezli na chladicí věž elektrárny ve Chvaleticích a vyvěsili na ní tranpsarent.

„Dosud zjištěné škody, jako je rozstříhání plotu, vrtání do pláště chladicí věže a další, postupně vyčíslujeme. I pokud aktivisté nepoškodili ochranný nátěr věže, jak uvádí posudek Greenpeace, jedná se o škodu v řádu milionů korun. Je-li však plášť poškozen, vyšplhá se na desítky milionů," řekla Seznamu mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Hnutí Greenpeace označilo prohlášení společnosti za absurdní. „Přestřižený plot je absolutní lež, protože jsme přes ten plot přecházeli po žebřících a nebyl tak žádný důvod přestřihávat plot. Máme to navíc zdokumentované, natočené a máme fotky, takže jestli tohle říkají, tak lžou," reagoval mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Za nesmyslné považuje i vyčíslenou výši škod. „Jestli ale není taková budova schopna unést vrtání vrtačkou, je na čase elektrárnu uzavřít okamžitě," dodal mluvčí s tím, že majitel elektrárny nemá podle něj s takovými argumenty šanci uspět u soudu.

Aktivisté z českého hnutí Greenpeace jsou na věži elektrárny už druhý den a plánují tu ještě několik dní setrvat. Zatím jim v tom nezabránilo ani chladné počasí a rozmlouvání policejní vyjednavačky. Greenpeace tak chce zabránit prodloužení životnosti chvaletické elektrárny, jejíž provoz měl být původně zastaven v roce 2020.

Plánovaná modernizace má ale prodloužit životnost elektrárny o dekádu. Její vlastník - společnost Severní energetická, celou akci považuje za absurdní, hlavním cílem modernizace je totiž snížení škodlivých látek a prachu.

Reklama

Doporučované