Hlavní obsah

Budějovické výstaviště ruší veletrh Hobby, Živitelku připravuje

Foto: Země živitelka

Země živitelka.

Reklama

Výstaviště České Budějovice zrušilo kvůli koronaviru veletrh Hobby, který připravovalo na polovinu května. Vedení firmy zvažuje, že by ho přesunulo na podzim.

Článek

„Když bude v květnu lepší epidemická situace, zorganizovalo by náhradní, menší výstavu. Na Hobby jezdí zhruba čtyřicet tisíc lidí, veletrh zrušilo výstaviště již loni. Svou největší akci, agrosalon Země živitelka, zatím výstaviště připravuje,“ řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin.

Hobby cílí na zahrádkáře, pěstitele, kutily a chovatele, účastní se ho přes 300 vystavovatelů. Už v únoru zrušilo výstaviště stavební veletrh i konference plánované do vnitřních prostor, které měly být součástí Hobby.

„Hobby je ve svém plném rozsahu zrušené, budeme s vystavovateli jednat o přesunutí na podzimní termín. Když to dovolí podmínky, nahradíme (Hobby v květnu) nějakou menší výstavou, abychom dali hlavně menším vystavovatelům šanci prodat svoje výpěstky. Hobby tak, jak známe, musíme v jarním termínu ale bohužel zrušit,“ řekl Severin. Poslední roky jezdilo na akci i díky přidruženým akcím, jako je Stavební veletrh, až 43 000 lidí.

Stejně jako loni zrušila firma i červnovou výstavu Dobrodružství s technikou. Hledá náhradní termín na podzim. Na této výstavě se předloni asi 60 vystavovatelů na víc než 270 stanovištích snažilo přiblížit žákům vědu a techniku, zvýšit zájem dětí o studium technických a řemeslných oborů.

Agrosalon Země živitelka, který se loni kvůli covidu nekonal, letos výstaviště zatím plánuje. O akcích, jimž výstaviště pouze pronajímá prostory, jako jsou pivní festival, Rallye Český Krumlov nebo výstava psů, jedná firma s jednotlivými organizátory. Zaměstnanci výstaviště jsou na takzvaných překážkách na straně zaměstnavatele doma, jako dobrovolníci pomáhají v očkovacím centru, jež funguje v pavilonu T1 na výstavišti.

Loni zrušilo výstaviště kvůli viru většinu akcí. Největší z nich byla Země živitelka, jež v roce 2019 přilákala 123.017 lidí, ztráta v tržbách bude přes 50 milionů korun. Jednou z mála akcí byly podzimní trhy, kdy firma zavedla vstupní turnikety, díky nimž lze sledovat počet návštěvníků.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních. V roce 2019 měla firma podle výroční zprávy tržby 78,9 milionu korun a zisk po zdanění 1,2 milionu korun. Zakladatelem Výstaviště, které zaměstnává asi 40 lidí, je Pozemkový fond ČR. Jediným akcionářem je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Reklama

Doporučované