Hlavní obsah

Budete mít v práci kde sedět? Pracovní prostředí se rychle mění

Rozhovor o vývoji pracovního prostředí s Michaelou Kopeckou ze společnosti Capexus.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za posledních 30 let se zásadně proměnilo i pracovní prostředí. Zatímco dříve kancelářím dominovaly bohaté archivy, dnes dělají zaměstnavatelé vše pro to, aby kanceláře působily co nejatraktivněji. Ve firmách tak nechybí hřiště, kavárny nebo takzvané živé stěny.

Článek

V minulosti se kanceláře stavěly odděleně, místo v nich našli jeden až dva zaměstnanci. Nikdo neřešil akustiku, ergometrii a v místnosti bohatě stačila jedna zásuvka a jeden vstup pro telefon. Nejvýraznějším prvkem v kancelářích bývaly bohaté kartotéky a archivy.

Open space, milovaný i nenáviděný

Zásadním zlomem pro vývoj pracovního prostředí byly první open space offices neboli otevřené kanceláře. V meziválečném Československu je poprvé navrhl profesor Vladimír Karfík v Baťových závodech. Open space se posléze stal zároveň převratným i nenáviděným prvkem v pracovním prostředí.

Zpočátku totiž byly kanceláře koncipované bez jakýchkoliv příček, pracovníci seděli jeden vedle druhého a v otevřeném prostoru se vzájemně rušili.

Open space přetrval dodnes, ale jeho podoba se změnila.

Firmy, nebo herny?

V současnosti je velký důraz kladen na komfort zaměstnanců. „Poslední dobou je nejdůležitějším faktorem nedostatek pracovních sil. Zaměstnavatelé proto činí velké kroky, aby se stali atraktivními na trhu práce a zaměstnanci u nich chtěli pracovat,“ popisuje aktuální situaci Michaela Kopecká ze společnosti Capexus.

+4

Architekti proto dnes ve firmách navrhují různé typy hřišť, horolezecké a mechové stěny, kavárny, relaxační zóny. Oblíbeným prvkem je micro-office, což je malá buňka vsazená do kancelářského interiéru, do které se vejdou jeden až dva zaměstnanci. Má vlastní klimatizaci a je dokonale odhlučněná, ideální je tedy k telefonování.

Kromě komfortu pro zaměstnance kladou firmy velký důraz na dostatek prostor k setkávání, například speciální zasedací místnosti pro kreativní týmy. Nezbytné jsou také podmínky pro kvalitní a hlavně bezpečnou digitalizaci. Stavební firmy proto musí do budovy skrýt často desítky kilometrů kabeláže.

Vlastní pracovní místo? Minulost

Právě digitalizace bude podle Kopecké hlavním tématem i v příštích desetiletích. Dojte také na desk–sharing, tedy sdílení pracovních míst. „Budeme sledovat, jak moc jsou pracovní místa vytěžována. Firma určitě nemusí mít tolik pracovních pozic, kolik má dnes zaměstnanců,“ dodává Kopecká.

V době stále oblíbenějších co-workingových center a benefitů v podobě flexibilní pracovní doby či home office bude zajímavé sledovat, jak se pracovní prostředí promění za dalších 30 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované