Hlavní obsah

Budovy splňují protipožární opatření, uvedli kontroloři. A londýnský věžák lehl popelem

Výrobce hořlavé izolace stáhl výrobek z prodejeVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Protipožárními testy dosud v Británii neprošlo 75 výškových budov.

Článek

Všechny veřejné instituce v Británii mají po nedávném tragickém požáru výškové budovy v Londýně prověřit protipožární opatření v budovách pod svou správou, a to i v nemocnicích a na školách, pokud mají podezření, že nevyhovují. Podle agentury Reuters to dnes sdělil mluvčí premiérky Theresy Mayové.

Britská vláda dnes oznámila, že protipožárním testům v Británii dosud nevyhovělo 75 výškových budov. Úřady prověřují bezpečnost zhruba 600 věžáků v celé Británii po tragickém požáru 24podlažního bytového domu Grenfell Tower v západní části Londýna.

„Je zřejmé, že je to znepokojivé. Znepokojivé pro obyvatele, kteří žijí v těchto blocích," řekl mluvčí na pravidelném vládním briefingu. „Proto jsme zavedli systém, ve kterém se testování může provést velmi rychle," dodal s tím, že místní úřady mohou být okamžitě informovány a zavést vhodná opatření. Mluvčí zároveň vyzval majitele a správce bytových domů, aby urychleně posílali materiál z budov k případnému bezpečnostnímu přezkoumání.

Nedávný tragický požár neodhalil pouze nevyhovující protipožární opatření, ale také nedostatečnou kontrolu budov. Stejná firma, BRE Global, která v současnosti testuje v Británii obložení budov, ještě před rokem podle televize Sky News ujišťovala vládu, že budovy splňují stavební předpisy, ačkoliv jsou pokryté hořlavým materiálem.

Americká firma Arconic, která dodala tepelnou izolaci do Grenfell Tower i dalších výškových budov, jež úřady v pátek a sobotu pro jistotu evakuovaly, v pondělí oznámila, že izolaci přestává prodávat pro použití ve výškových budovách.

„Domníváme se, že je to dobré rozhodnutí vzhledem k rozdílnosti předpisů ve světě a k otázkám, které vzbudila tragédie Grenfell Tower," uvedla firma v prohlášení.

Podle agentury AFP dnešní rozhodnutí společnosti platí pro budovy vyšší než zhruba 12 metrů. Jeden z mluvčích podniku však podle listu The Wall Street Journal hovoří o úplném zastavení prodeje této izolace. Cena akcií firmy Arconic se dnes propadla až o 11 procent, později však velkou část ztrát smazala.

Reklama

Doporučované