Hlavní obsah

Pacienty vozíme i 250 kilometrů. Pomozte, prosí ředitelé nemocnic

Foto: Vojtěch Veškrna

Na hraně je už i nemocnice v Trutnově.

Reklama

Ředitelé nemocnic v Královéhradeckém kraji přišli s apelem na veřejnost, kterou prosí, aby se chovala rozumně. Další velké šíření nákazy si kraj nemůže dovolit, pacienty s covidem-19 už nyní musí vozit do jiných regionů.

Článek

Královéhradecký kraj patří momentálně k dvěma koronavirem nejzasaženějším regionům v Česku, pacienty z tamních nemocnic už musí přijímat zdravotnická zařízení třeba na jihu Čech či Moravy. Poslední velký transport pacientů směřoval z Náchoda až do Kyjova.

Ředitelé tamních nemocnic a záchranné služby se proto obrátili na širokou veřejnost, kterou prosí o pomoc. Nežádají výpomoc na odděleních, ale pomoc formou dodržování hygienických opatření bez ohledu na to, co bude či nebude v příštích dnech platit.

„Přestože jsme přijali řadu opatření, přesunuli zaměstnance a otevírali stále další a další oddělení pro covidové pacienty, příliv pacientů neustává a naše nemocnice jsou výrazně přetížené. Možnosti otevírání dalších oddělení jsou již velmi omezené a zajištění péče o pacienty je v některých dnech možné již jen díky transportům pacientů do jiných regionů. Bohužel vyhlídky na nejbližší týdny nejsou příliš optimistické,“ stojí v dopisu veřejnosti.

Podepsali se pod něj ředitelé oblastních nemocnic v Náchodě, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Fakultní nemocnice v Hradci Králové a Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem.

Podívejte se, jak s covidem-19 bojuje přetížená nemocnice v Náchodě:

+29

Podpis pod dopis přidal i ředitel krajské zdravotnické záchranné služby.

Krajští záchranáři totiž od začátku roku v celém kraji ošetřili téměř půl druhého tisíce pacientů, kterým se v domácím léčení zhoršil průběh onemocnění covid-19 a museli tak být převezeni do nemocnice.

„V lednu jsme zaznamenali rekordní počet 5402 výjezdů. Srovnáme-li jejich množství se stejným obdobím loňského roku, jde o téměř 700 zásahů více. Samotné číslo je alarmující, nicméně musíme si uvědomit ještě jednu skutečnost. V lednu 2020 jsme tradičně realizovali velké množství výjezdů k úrazům na horách. Tam se ale letos jezdí minimálně. Přesto jsou, vzhledem k výše uvedeným statistikám, naše kapacity na hraně,“ popsal mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Čtyři R

Ředitelé nemocnic proto prosí nejen obyvatele Královéhradeckého kraje, aby dodržovali všechna účinná opatření, jakými jsou omezení cestování a setkávání se s jinými lidmi, včetně rodinných příslušníků, důsledná ochrana rouškou či respirátorem, hygiena rukou či dodržování rozestupů.

„Vyvarujte se velkých akcí, především těch, kde padají zábrany a infekce se díky tomu šíří snadněji – vidíme v našich nemocnicích jejich důsledky,“ vzkazují ředitelé nemocnic, kteří k takzvaným „třem R“ - roušky, ruce, rozestupy - přidávají ještě R čtvrté - rozum.

Upozorňují na fakt, že koronavirus se může dotknout každého a že těžký průběh onemocnění není případem jen nemocných seniorů. „Mnohdy dopadá i na daleko mladší lidi, a i ti jen s obtížemi překonávají kritický stav a někdy ho ani přes veškeré naše úsilí nezvládnou,“ upozorňují.

Reklama

Doporučované