Hlavní obsah

Buffetta už naštval, teď si miliardář Krúpa vytipoval další cíl: světově proslulou cestovní kancelář

Už druhý střet miliardářů. Krúpa se pouští do firem, ve kterých má peníze i Warren Buffett.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Finanční žralok, nájezdník nebo zlý muž byznysu. Slovenský podnikatel a finančník žijící v České republice Pavol Krúpa si během svého podnikání udělal řadu nepřátel. Teď se pustil do sporu i s legendárním americkým investorem Warrenem Buffettem. Ten už mu po své asistence vzkázal, ať mu přestane s demonstracemi pod okny.

Článek

S Warrenem Buffettem se Pavol Krúpa střetl ve společnosti Kraft Heinz. Krúpa do firmy, které padají akcie, investoval sto milionů dolarů a právě Buffetta, coby největšího investora, opakovaně vyzval, aby firmu ovládl a pomohl ji dostat se z potíží. K nátlaku sloužily i demonstrace před sídlem Buffettovy společnosti.

Teď se nejspíš střetnou znovu. Krúpa má totiž v hledáčku další firmu, ve které je Buffett aktivní. Americkou obchodní společnost s dlouhou historií. Její jméno Krúpa zatím nesdělil – ostatní své investiční plány ano.

„Trh přináší x příležitostí týdně. Teď nás zajímají akcie Thomas Cook, které padly na historickou úroveň a včera rostly o 16 %. To bude tvrdý aktivistický přístup,“ říká Krúpa s tím, že dále jeho firma koupila nízkonákladového francouzského operátora Iliad a teď sleduje německou společnost Bayer. „Firma už je o 50 procent stlačená dolů, ale čekáme, jestli ji soudy nehodí ještě níž,” dodává Krúpa.

Všechno jsou prý většinou investice ve stovkách milionů korun.

Přehled ekonomických událostí středy 22. května 2019 očima repotérů, redaktorů a moderátorů TV Seznam.Video: Seznam Zprávy

Česká burza je podle Krúpy ideální pro konzervativní investory. Sleduje ale rozhovory o zdanění bank, které v okolních zemích stlačily akcie dolů.

V tuto chvíli má Krupa Global Investments peníze v deseti aktivitách.

„Máme určité filtry na Bloombergu a koukáme se na poklesy. Týdně vyhodnotíme asi 10–15 příležitostí, ale může se stát, že neinvestujeme ani do jedné,” dodává Krúpa.

Reklama

Doporučované