Hlavní obsah

Bungalov je plný vzácných artefaktů. Cena tomu odpovídá

Foto: https://www.edgeprop.sg

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Za takové historické klenoty by se nemuselo stydět ani světové muzeum, natož bungalov v jihovýchodní Asii. A ten právě teď hledá nového majitele.

Článek

Singapur si vede dobře: je jednou z nejvyspělejších ekonomik světa a k tomu je obchodním a finančním centrem globálního významu. Navíc patří spolu s Hongkongem, Tchaj-wanem a Jižní Koreou mezi čtveřici asijských tygrů. Není se tedy čemu divit, že zrovna tady se nabízí luxusní bungalov plný raritních kousků.

Opravdové klenoty

Ohodnocen byl na 45 milionů amerických dolarů (63 milionů singapurských dolarů, něco přes miliardu korun). Ale pozor. V ceně není zhruba pět stovek čínských uměleckých předmětů, za které by si musel kupující ještě zvlášť připlatit. Jsou mezi nimi například dva kamenní lvi vážící dohromady třicet tun, staleté mramorové relikvie z Číny nebo vzácné čajové sety.

Výjimečný bungalov by se nemusel stydět ani před světovými sbírkami, protože skrývá opravdu impozantní kousky. Historické impérium je doslova soukromým muzeem majitele Raymonda Ng, výkonného předsedy finanční společnosti Enviro-Hub Holdings.

Sběratel koupil raritní objekt v roce 2010 za 17,3 milionu dolarů a přes dalších deset milionů investoval do renovace a dalších vylepšení. Je jasné, že Ng je opravdový milovník umění: v sídle se najdou vzácné sochy, astronomické nástroje pocházející z dynastie Ming, která vládla v Číně v letech 1368–1644, či unikátní obrazy od světových malířů.

Pozemek je velký asi jako stovka basketbalových hřišť, zahrnuje výtah pro auta včetně suterénní garáže, která pojme až dvanáct aut, vinný sklípek s kapacitou dvou tisíc lahví a dvoupodlažní šatnu s točitým schodištěm.

Atraktivní investice

Ohromná suma napsaná na cenovce odráží stav trhu nemovitostí v Singapuru, kde dokonce i státní byty mohou dosáhnout hodnoty přes milion dolarů. V Singapuru je nedostatek půdy a asi 80 procent obyvatel využívá veřejné bydlení. Existuje zde pouze asi dva a půl tisíce honosných sídel, které se označují jako bungalovy dobré třídy. Některé z nich pocházejí z koloniálních dob.

„Bungalovy dobré třídy jsou velmi atraktivní pro zámožné kupující. Zejména kvůli jejich nedostatku a prestižnímu postavení,“ řekla pro agenturu Bloomberg Christine Sunová, vedoucí výzkumu a poradenství v OrangeTee & Tie.

Nejdražší bungalov

Další omezení, které dělá z bungalovů exkluzivní zboží, je nutnost, aby kupující měl zdejší občanství. Cizinci si mohou nemovitosti pořídit jedině tak, že se stanou občany nebo uzavřou sňatek s někým ze Singapuru.

Rodina místních boháčů se loni rozrostla o dlouhou řádku jmen: podle zprávy Global Suealth Research Institute z roku 2019 se počet milionářů meziročně zvýšil o 13 procent na 207 tisíc. Navzdory koronaviru se v prvních pěti měsících letošního roku prodalo pět bungalovů. Nejdražší byl k mání za čtyřicet milionů dolarů, rezidence Raymonda Ng tak tuto částka překonala.

„V průběhu let bylo postaveno velmi málo nových bungalovů dobré třídy, což přidává tomuto majetku na vzácnosti,“ řekla Sunová Bloombergu. „Z dlouhodobého hlediska proto pravděpodobně budou nadále jedním z aktiv vyhledávaných bohatými lidmi,“ dodala.

Reklama

Doporučované