Hlavní obsah

Byl jsem v poslední době trochu zmatený, říká oblíbený metalista Devin Townsend

Devin Townsend v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Daniel Sywala

 

Reklama

Kanadský multiinstrumentalista a zpěvák Devin Townsend patří mezi nejuznávanější na progresivně metalové scéně, do jisté míry i díky bezprostřednímu humoru. Ten mistrovi nechyběl ani na aktuálním akustickém turné. Nicméně za rouškou vtipů je i značné psychické vyčerpání po dokončení epického díla Empath. Rozhovor jsme pro vás pořídili v prostoru pražské La Fabriky.

Článek

Devin Townsend je v Česku pravidelným hostem, ale intimní akustické vystoupení bylo po sérii mnoha kapelních vystoupení příjemným a hlavně unikátním osvěžením. Cesta k němu však už tak veselá nebyla. „Byl jsem v poslední době trochu zmatený. Měl jsem pocit, že bych se měl vrátit ke kořenům a ujasnit si, v čem spočívá má motivace. Abych se posunul dál, tak jsem se chtěl zaměřit na hudbu samotnou. Právě akustický formát mi tu možnost nabízí.

Značné fyzické i psychické vyčerpání Devina zastihlo po dokončení epického díla Empath. „Pokud jde o mou novou desku Empath, tak šlo především o nalezení řešení mého nedostatku sebevědomí. Proto se domnívám, že mi otázky od fanoušků a jejich komplimenty pomůžou na tom pracovat.“

Kvalita nikdy neklesla, ale v posledních letech i zarytí fanoušci měli co dělat, aby byli schopni strávit veškerou produkci kanadského dravce. „Myslím, že ta zvýšená produkce v poslední dekádě nebyla tak moc spojená s kreativními pohnutkami jako spíš nutností. Bylo nutné nějak ufinancovat celý ten kolos, zahrnující platy kapely, koncertování a celkovou organizaci. Nemluvě o žánru, který jsem se rozhodl hrát. Stálo to víc, než jsem byl schopen vydělat. Měl jsem proto pocit, že jsem vyprodukoval více materiálu, než bylo zdrávo. Novinka Empath byla opravdu velkým soustem a trvalo mi to osmnáct měsíců, než jsem ji dokončil. Vydal jsem se tou cestou primárně kvůli sobě, abych se srovnal se svou minulostí. Jsou tam totiž odkazy na Strapping Young Lad, Devin Townsend Project nebo Casualties Of Cool a mnoho dalších.“

Užitečným nástrojem je mu v tomto procesu i meditace. „Medituju každé ráno a večer. Něco mezi půl hodinou a hodinou ráno a přibližně deset minut večer. Věnuju se tomu roky, ale více než kdy jindy se tomu věnuju poslední dva roky. Bez toho bych asi neuměl zůstat vyrovnaný. Dobrým příkladem je fakt, že jsem se celé roky bál o peníze, protože jsem nechtěl skončit na dlažbě. Na druhé straně, během několika posledních let jsem si uvědomil, že už se tím netrápím jako dřív. Já opravdu nechci větší barák, jiné auto nebo lepší studio. Dřív než kdy jindy cítím, že se člověk musí zaměřit na to, co miluje a jít po tom. Doufám, že koncem roku tu vizi uvidím v jasnějších barvách, protože zrovna teď jsem totálně zničený.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který můžete v premiéře sledovat každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované