Hlavní obsah

S hrdostí můžu prohlásit, že tu máme fanouškovskou základnu, říká frontman islandských Sólstafir

Frontman Add Tryggvason v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Atmosférický rock je jen jeden z mnoha odstínů islandské hudební scény. Velice úspěšným exportním artiklem je už řadu let formace Sólstafir, která má kromě velkého množství fanoušků i velice symbolický vztah k Česku. Před vyprodaným vystoupením v pražském Paláci Akropolis jsme pořídili rozhovor s frontmanem Addim Tryggvasonem.

Článek

S kytaristou a zpěvákem Addim jsem měl tu čest se potkat nebo si zavolat už několikrát, a na úvod proto nikdy nezaškodí probrat rockové bohy. „Slashe jsem potkal, když jsme hráli na francouzském festivalu Hellfest. Už jsme prakticky byli na cestě pryč, vycházím ze zákulisí a zrovna jsem zahlédl Slashe, jak vychází z auta. A říkám si: Proboha, to je Slash, ty vole. Najednou vyrazil mým směrem a já byl z toho trochu nervózní, protože miluju Guns N' Roses celý svůj život. Byl jsem proto trochu mimo a on jen řekl: Nazdar. Bylo to asi jen na dvě sekundy a pak byl pryč. Ale když už jsme u Guns N' Roses, tak jsem na jejich koncertě minulé léto v Reykjavíku vypomáhal předkapele a v zákulisí jsem zahlédl basáka Duffa McKagana. Bavil se tam s přáteli a hosty. Byl jsem unešený z toho, že taková ikona je jen dva metry ode mě. Napadlo mě, že si řeknu o fotku, ale měl vedle sebe asi dvoumetrového bodyguarda, který mi pohledem řekl: Zapomeň na to!,“ vtipkuje Tryggvason.

Kapela funguje od roku 1995 a již od založení má k Česku velice specifický vztah. „Naše vůbec první skladby jsme vydali skrze undergroundové vydavatelství View Beyond Records. To byly hodně dávné časy. Když jsme pak k vám přijeli poprvé, tak to bylo v Brně v roce 2010 nebo 2009. Jsem hrozný na tyhle věci. Takže to bylo trochu zvláštní. Hráli jsme i nějaké starší věci, ale sotva to někdo znal. Předtím jsem i jednou navštívil Prahu. Byl jsem tehdy na škole v Norsku a s celou třídou jsme jeli z Osla až do Prahy. Takže než jsem k vám přijel s kapelou, tak jsem tu byl jako turista,“ vzpomíná.

Sólstafir patří dnes mezi velice vyhledávané koncertní taháky. Na druhou stranu na domácím ostrově se k hraní moc nemají. „Když pak máš za sebou rozsáhlé turné, tak přijedeš domů a chceš odpočívat, ať už je to dobíjení baterek, čas s přáteli nebo psaní nových skladeb. Rozhodně nemám chuť po šesti týdnech na turné objet pár štací doma.“

V posledních letech se stále více posouvají od metalu k atmosférickému rocku, což se přirozeně projevuje i na účastech na festivalech. „Nejsme nijak extrémní a jsme celkem přístupní, i když máme skladby, které dosahují délky patnácti minut. Hráli jsme navíc na nejrůznějších akcích. V posledních letech bylo hodně nemetalových festivalů. Pak se zase vrhneme na akce typu Party.San nebo Brutal Assault. Pro nás je to stejné.“

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované