Hlavní obsah

Byl otráven jako ruský agent Skripal. Jaká je spojitost mezi oběma útoky

Svět bez obalu: Novináři ze skupiny Bellingcat zmapovali další pokus o otrávení. Upozornili na propojenost s případem ruského agenta Sergeje Skripala.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Investigativní novináři ze skupiny Bellingcat jsou na stopě dalšího pokusu o otrávení. Případ má spojitost s útokem na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v Británii v roce 2018.

Článek

Útok byl proveden v Sofii na přelomu dubna a května 2015. Jeho oběťmi byli majitel zbrojařské firmy Dunarit, Emilijan Gebrev, jeho syn a jeden manažer firmy. Všichni tři zmínění měli vážné zdravotní problémy. Jak zjistila následná zdravotní prohlídka, všichni byli otráveni neznámou látkou.

Na záběrech z bezpečnostních kamer je vidět neznámý muž, který se pohybuje v blízkosti auta majitele zbrojovky. Bulharští vyšetřovatelé je 20. ledna zveřejnili poté, co došlo k dalšímu posunu v případu.

Bulharské úřady otevřely případ znovu v roce 2018 na základě výpovědi majitele firmy Emilijana Gebreva. Ten vypověděl, že má podezření, že byl otráven podobnou látkou jako bývalý ruský agent Sergej Skripal. Na možnost propojení obou případů upozornili své bulharské kolegy i britští policisté.

Tři dny poté, co bylo video zveřejněno, obvinili bulharští státní zástupci tři nejmenované Rusy z pokusu o vraždu. Už předtím ale bylo oznámeno, že vyšetřují pět údajných agentů ruské GRU. Všichni jsou podezřelí, že si v době útoku objednali pokoj s výhledem na vjezd do garáže, která se nachází nedaleko od zbrojařovy kanceláře. Británie následně potvrdila, že na případu s Bulharskem spolupracuje.

„Věříme, že šéfem týmu, který byl vyslán do Bulharska, byl Sergej Fedotov, což je krycí jméno. Skutečné jméno je Denis Sergejev,“ říká analytik z investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Bellingcat už v minulosti přinesl důkazy, že Sergejev alias Fedotov byl v roce 2018 velitelem útoku na Skripala a že je to generálmajor ruské bezpečnostní agentury GRU.

Že byl Sergej Fedotov v roce 2015 v Bulharsku, potvrdila bulharská prokuratura. Ta uvedla, že osoba se jménem Sergej Fedotov byla v zemi celkem třikrát, a to i v dubnu v době, kdy byl otráven Emilijan Gebrev.

Bellingcat položil zbrojaři otázku, proč si myslí, že byl otráven. Odpověděl, že vidí dva motivy, oba se týkají zahraničních aktivit.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované