Hlavní obsah

Byl to ruský vojenský satelit? Novozélanďané řeší, co rozzářilo oblohu

Ruský satelit, nebo meteorit? Nebe nad Novým Zélandem rozzářila ohnivá koule.Video: Reuters

 

Reklama

Novozélandští astronomové se nemohou shodnout, zda šlo o průlet meteoritu nebo o padající ruský satelit.

Článek

Obyvatelé z novozélandského města Tauranga v sobotu kolem deváté večer natočili přelet ohnivé koule nad jejich městem. To, co mnozí považují za meteorit, by mohl být i ruský satelit včasné výstrahy. Ten měl podle fyzika Richarda Easthera v tu samou dobu prolétávat nad novozélandským územím, píše agentura Reuters.

Na videu je zřetelně vidět, jak se ohnivá koule rozpojila na dvě části. Někteří ze svědků na sociálních sítích popsali, že rozdvojení předcházel hlasitý výbuch.

Podle některých astronomů mohlo jít o padající ruský satelit Kosmos 2430. Ten byl do vesmíru vypuštěn v roce 2007 a měl za úkol zaměřit rakety odpálené ze země, uvedla novozélandská televize tvnz.co.nz.

„Osobně si myslím, že to rozhodně byl padající satelit,“ řekl pro agenturu Reuters člen společnosti astronomů z Taurangy David Greg.

Prezident společnosti astronomů z Aucklandu Bill Thomas místním médiím řekl, že nemůže vyloučit, že by šlo o pád satelitu, osobně si ale myslí, že šlo o padající meteorit.

Podle původních propočtů aerospace.org měl satelit Kosmos 2430 do zemské atmosféry vstoupit až v neděli, tedy o den později.

Reklama

Doporučované