Hlavní obsah

Britka v covidovém kómatu bojovala o život a porodila dvojčata

Foto: Profimedia.cz

Snímek z tradičního tleskání zdravotníkům před Nemocnicí královny Alžběty v Birminghamu. (Ilustrační fotografie).

Reklama

Příběh, který se odehrál v birminghamské Nemocnici královny Alžběty, má šťastný konec. Konzultantka revmatologie Perpetual Ukeová je doma se svou rodinou a všichni jsou zdraví. V covidovém kómatu přitom porodila dvojčata.

Článek

Perpetual Ukeovou dohnal covid-19 do birminghamské nemocnice v dubnu, její zhoršující se stav si nejprve vyžádal napojení na ventilátor, a pak dokonce uměle vyvolané kóma, zatímco o pár měsíců později měla porodit dvojčata.

Lékaři se nakonec rychle rozhodli pokusit se zachránit děti pro případ, že by se jejich matka nezotavila a provedli porod císařským řezem. Na svět tak její holčička s chlapečkem přišli už po 26 týdnech těhotenství, dlouho před očekávaným datem porodu odhadnutým na polovinu června. Novorozeňata o váze 765 a 850 gramů byla po úspěšné operaci přemístěna na tamní novorozeneckou jednotku intenzivní péče.

Ukeová mezitím pokračovala v boji o život v kómatu, ze kterého se probudila až po 16 dnech. Své vzpomínky nyní popsala deníku Metro. „Že to takhle dopadlo, je zázrak,“ řekla deníku. V momentě, kdy se probrala z kómatu, to ale viděla jinak.

„Probouzení z kómatu bylo to nejhorší. Měla jsem noční můry a bludy. Neviděla jsem své břicho a myslela jsem si, že děti jsou pryč a celá moje rodina zemřela,“ vylíčila Ukeová deníku své nejtěžší chvíle. „Bylo to velmi stresující pro mého manžela i děti, a to i poté, co jsem se probrala. Nemohla jsem dvojčata vidět další dva týdny,“ zavzpomínala.

Poté byla ale Ukeová přemístěna do stejné nemocnice jako její novorozená dvojčata a po dlouhých 116 dnech si je mohla odnést domů ke svému manželovi a dalším dvěma dětem ve věku 11 a 12 let.

„Teď už je nám všem velmi dobře. Rodina je spolu a je velmi, velmi šťastná,“ dodala Ukeová.

Reklama

Doporučované